Det grönblå styret där MP ingår är ett minne blott i Västra Götalandsregionen, bekräftar Madeleine Jonsson (MP).
Det grönblå styret där MP ingår är ett minne blott i Västra Götalandsregionen, bekräftar Madeleine Jonsson (MP). Bild: Filip Powidzki Casserblad

Det grönblå styret faller i regionen - MP bryter samarbetet

Efter att ha styrt tillsammans i åtta år bryter Miljöpartiet samarbetet med alliansen i Västra Götalandsregionen. Beslutet togs på ett möte under måndagskvällen – timmar efter att den tillträdande gruppledaren Madeleine Jonsson uttryckt ett intresse för att styra vidare i den grönblå koalitionen.
– Det är svårt att bryta upp en relation man är nöjd med, säger hon.

ANNONS
|

Miljöpartiet har de senaste åtta åren styrt Västra Götalandsregionen tillsammans med allianspartierna M, C, KD och L. Nu lämnar partiet samarbetet.

Enligt tillträdande gruppledaren Madeleine Jonsson är valresultatet en orsak till beslutet. Partiet fick preliminärt 3,5 procent av rösterna, vilket är en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med valet 2018, och enligt Madeleine Jonsson har potentiella väljare i valrörelsen signalerat att de inte litar på Moderaterna.

– De känner inte tilltro till att vi styr tillsammans med dem. Den hårda retoriken som Moderaterna och de högerkonservativa haft på riksplanet har smittat av sig och vi lyckas inte kommunicera ut att det är olika politik på riks- och regionplanet.

ANNONS

Madeleine Jonsson säger att MP är nöjda med samarbetet och tonen från högerpartierna i regionen.

– Det är väl det som är lite annorlunda, att vi bryter ett samarbete som vi egentligen är nöjda med. Men det är en så polariserad omvärld just nu att det inte fungerar, och vi måste tänka på att bygga ett förtroende för nästa val redan nu.

Holmin (M): ”Tråkigt att man inte klarar av det”

Moderaternas gruppledare i regionen Lars Holmin, som även sitter i Moderaternas partistyrelse, säger att han har förståelse för MP:s upplevelse.

– Det har varit ganska hård retorik från Miljöpartiet gentemot oss också. Det vi har varit duktiga på i regionen är att vi inte har blandat in rikspolitiken hos oss, utan ställt oss utifrån patientnytta och hur vi driver regionen framåt. Det är bara tråkigt att man inte klarar av det längre.

Fram till tisdag morgon menade Lars Holmin att han hade ledarrollen när det gällde att få till ett regionstyre, då den grönblå minoriteten var större än minoriteten som S och V kan samla.

– Nu ser det ut som att den möjligheten inte längre existerar, och då får man backa hem och titta på vilka förutsättningar som finns för alternativa styren, säger han.

MP får tillsammans med S och V inte majoritet, utan skulle i så fall också behöva locka över antingen C eller L, vilket Madeleine Jonsson är öppen för.

ANNONS

Måndagsbeskedet: ”Trivs med varandra”

Inför valet var MP:s uttalade hållning att man kunde tänka sig såväl ett höger- som vänsterstyre, i den konstellation där man kunde få igenom så mycket grön politik som möjligt. Det höll Madeleine Jonsson fast vid när GP pratade med henne vid lunchtid på måndagen.

Vändningen kom under måndagskvällen. Då samlades Miljöpartiets regionpolitiker för ett möte där frågan diskuterades.

– Utifrån det har vi tagit nya ställningstaganden, säger Madeleine Jonsson och fortsätter:

– Det var en väldigt enad grupp som sade att vi inte kan fortsätta försvara ett samarbete med Moderaterna, utifrån hur Moderaterna beter sig nationellt.

Miljöpartiet hade ett liknande besked inför valet i Region Stockholm, där partiet också styrt med alliansen men nu brutit samarbetet. I Stockholm, där de grönblå haft majoritet, uppges orsaken till att MP nu lämnar vara att partiet inte kan tänka sig ett passivt stöd av SD, enligt ETC.

ANNONS