Då kommer värmen tillbaka

Trodde du att höstjackan var på för att stanna? På onsdag kommer de varmare temperaturerna tillbaka.
– Det är ett varmluftsområde från Spanien som rör sig upp till oss, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

ANNONS

I södra Europa råder fortfarande högsommarvärme. Och faktum är att Sverige ser ut att få känna av den i mitten av nästa vecka. Då rör sig ett varmluftsområde över Spanien norrut.

– Vi ser ut att kunna få temperaturer upp till 20 grader. Värmen som rör sig uppåt mattas såklart av ju längre norrut den kommer. Så någon högsommarvärme blir det inte. Men mycket pekar på att vi får runt 20 grader, säger Christoffer Hallgren på Foreca och tillägger att Skåne till och med kan få varmare än så.

– Vi får se hur värmen fördelar sig över landet. Götaland har bäst chanser.

ANNONS

Kall helg att vänta

Helgen ser dock inte ut att bjuda på särskilt mycket sol eller värme.

– Vi är fast i ett ganska låst väderläge med kallare luft. Det blir ett varierat helgväder, men ungefär som det sett ut under torsdagen. En del regn och risk för lokala skurar. På lördag får vi ett kraftigt regnväder och senare lite solchanser. Men med västliga vindar så det kommer nog att kännas kallt, säger Christoffer Hallgren.

Temperaturerna under lördagen landar på omkring 14 grader och på söndagen kryper de ner mot 12.

Trots den senaste veckans höstväder har september hittills bjudit på varmare temperaturer än vanligt.

– Vi jämför alltid med ett medelvärde från perioden 1961 och 1990. Och så här långt har september haft omkring två grader varmare än "normalvädret", berättar Christoffer Hallgren.

ANNONS