Efter förhandlingar om semesterperioden för Nu-sjukvårdens personal är det nu bestämt att den drar igång den 6 juli.
Efter förhandlingar om semesterperioden för Nu-sjukvårdens personal är det nu bestämt att den drar igång den 6 juli.

Då får Nu-sjukvårdens personal semester

Nu-sjukvården ville skjuta fram semesterperioden på grund av coronapandemin. Men fackförbunden sa nej – och begärde en central förhandling. Nu är semesterperioden spikad.
– Det beror helt enkelt på hur sjukdomen har utvecklat sig, säger Nu-sjukvårdens pressansvarige Niklas Claesson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nu-sjukvården som innefattar Näl och Uddevalla sjukhus ville skjuta på vårdpersonalens semestrar till den 20 juli.

Parterna kom inte överens och efter en central förhandling beslutades på måndagen att semesterperioden drar igång den 6 juli och kommer pågå in i september.

– Normalt brukar vi gå ner i det vi kallar sommarläge efter midsommar fram till att skolorna drar igång i slutet av augusti. Men nu kommer hela den perioden bli förskjuten några veckor, förklarar Nu-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Platå ger ny bedömning

Anledningen till varför arbetsgivaren ville skjuta på semestern till den 20 juli var bedömningen av den rådande coronapandemin som sätter stort tryck på vården.

ANNONS

– Eftersom Västra Götalandsregionen nu har nått det man kallar en platå gör vi en annan bedömning jämfört med för ett par veckor sedan och vi kan tidigarelägga semesterperioden till den 6 juli. Vi är i ett annat läge än om vi hade nått en högre topp, säger Niklas Claesson.

Kommer alla kunna få möjligheten till sammanhängande semester?

– Det är ambitionen, men det är inte säkert att det går att lösa överallt. Det är såklart önskvärt att få till det om det låter sig göras, det är viktigt inte minst i år för att få återhämtning.

– Vi är väldigt nöjda med detta. Det är viktigt att de som kan få semester på sommaren får det så de kan komma tillbaka utvilade till arbetet. Och att man inte kärvar med detta, vi vill att de som behöver flytta sin semester till september ska få bra betalt för det, säger Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västsverige.

”One size fit all”-lösning

Johan Klaar, ordförande för sektion Nu inom Västra Götalands Läkarförening, är inte helt nöjd – men berättar att de inte kommer att föreslå en ny förhandling.

– Vi tycker i grunden att förslaget är bättre men det är inte bra, det är fortfarande en unik Nu-sjukvårdslösning, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Nu måste alla på sjukhuset följa samma planering. Vi förstår att personalen behöver omfördelas till exempelvis intensivvården. Men när man gjort de anpassningarna förstår inte jag varför man ändå inte kan börja med semester tidigare. Det är ett slags ”one size fits all”-lösning där man inte låter verksamheterna planera själva

ANNONS