Nio vargar har markerat revir i Västra Götaland, enligt länsstyrelsen senaste inventering. Arkivbild.
Nio vargar har markerat revir i Västra Götaland, enligt länsstyrelsen senaste inventering. Arkivbild. Bild: Heiko Junge

Beskedet: Fler vargar i regionen

De nio vargar som markerat revir i Västra Götaland är en ökning mot tidigare år. Den snörika vintern har underlättat spårningen.

ANNONS

Efter vårens stora varginventering kan länsstyrelsen i Västra Götaland konstatera att nio markerat revir i regionen, något Ulricehamns Tidning var först att rapportera.

Det är en ökning mot tidigare år. Till SVT Väst säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, att snörika vintern har underlättat spårningen.

– Vädret har varit med oss det här året, och vi har lyckats med inventeringen. Vi har en otroligt god kunskap om de här vargarna, och jag hade hoppats att vi skulle hitta just de här individerna, säger Nelly Grönberg, till SVT.

I januari kunde man konstatera att Jönköpings län fått sitt första vargrevir. Ett vargpar hade etablerat sig i nordvästra delen av länet och angränsande delar av Västra Götaland, bland annat just i Ulricehamnsområdet.

ANNONS

Här har vargarna markerat revir

"Flera vargar har under de senaste åren rört sig i södra Sverige. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte så oväntat", sa Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande i januari.

Vargar finns sedan tidigare i andra delar av Västra Götalands län.

Varg i Sverige

Varginventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. En ökning mot vintern innan, då inventeringen visade cirka 300 vargar.

Sverige delar vargpopulation med Norge, men den största delen av populationen återfinns i Sverige. Den finns framför allt i Mellansverige med tätast koncentration i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.

Källa: Naturvårdsverket

Utöver de två nykomlingarna omkring Ulricehamn finns en ensam varg i Bohuslän och sex vargar i norra Dalsland. Dessutom uppger länsstyrelsen att fler vargar vistas i Västra Götaland, utan att de revirmarkerat.

Inga vargar har alltså markerat revir i Göteborgsområdet.

– De vargar som ibland kan ses kring Göteborg är förbipasserande, det finns ingen som revirmarkerat där, säger Nelly Grönberg till SVT Väst.

Såg varg vid Blomsholm

I oktober i fjol upptäckte 16-åringen Philip Thelin och hans morfar vad som såg ut som en varg vid Blomsholm utanför Strömstad, tio meter ifrån deras bil.

– Den var alldeles för stor för att vara en hund, vi tänkte varg så fort vi såg den, sa han till tidningen.

Flera andra i Strömstad ringde vid den här tiden länsstyrelsen för att informera att de sett varg i trakterna.

– I perioder är det unga djur i rörelse som kan röra sig på ställen där man inte alls förväntar sig det, sa Mia Bisther, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

ANNONS

Enligt henne rör sig vargar under stora områden och förflyttar sig snabbt.

– I perioder är det unga djur i rörelse som kan röra sig på ställen där man inte alls förväntar sig det.

LÄS MER:Philip har sett varg utanför Strömstad

Michael stötte på varg i Bohus

Senast i februari kunde GP berätta om Michael Erichsen som påträffade en varg i Bohus. Han beskrev då det hela som speciellt.

– Det är första gången jag ser en livs levande varg, förutom inhägnade i en djurpark. Det var rätt häftigt, det kanske är en engångsföreteelse i livet, sa han till GP då.

LÄS MER:Nya observationer av varg i Göteborgsområdet

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägarförbundet, såg det som otroligt att vargen skulle stanna i området.

– Vi är i en årstid när de första börjar vandra, det är sannolikt att det är en ungvarg som är ute på vandring, sa Gunnar Glöersen till GP i februari.

ANNONS