Näl i Trollhättan
Näl i Trollhättan Bild: Andreas Olsson

Barn har vårdats för covid-19

Under coronapandemin har runt 700 personer vårdats för misstänkt covid-19 inom NU-sjukvården. Av dem har 245 konstaterats ha burit på viruset. Några var barn. Under lördagen vårdas totalt 48 patienter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Att barn får allvarliga symptom av coronaviruset är ovanligt. Av de som har avlidit i sviterna av covid-19 inom NU-sjukvården är 90 procent över 65 år gamla och än så länge så har inget barn blivit kritiskt dåligt.

– Vi har vårdat barn med covid-19 men ingen vad jag vet som blivit kritiskt dålig, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

20200406 TrollhättanNiklas Claesson, NU-sjukvården
20200406 TrollhättanNiklas Claesson, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

Av de barn som vårdats för covid-19 så har en del av dem uppsökt vård av annan anledning men sedan testats positivt för corona.

– Det har förekommit att vi vårdat covidpositiva barn men totalt sett så är det ganska få få barn.

ANNONS

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kom det under veckan fram att två barn vårdas för covid-19 i respirator. Något som Svt Väst var först med att berätta. Totalt har 18 barn vårdats på Sahlgrenska universitetssjukhuset men inget har avlidit.

Hur åldersspannet på barnen som får coronavård ser ut inom NU-sjukvården kan inte Niklas Claesson svara på och inte heller exakt hur många. Men i dagsläget är det inget barn som vårdas inom NU-sjukvården för covid-19.

301 patienter inom regionen

Däremot är det fortsatt hög beredskap på Näl på grund av den pågående pandemin.

– Det ser lite bättre ut om man jämför med hur det såg ut under fredagen, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på Näl.

Under lördagen får 48 coronasmittade vård inom NU-sjukvården. Sex av dessa får intensivvård.

– Nuvarande situation är hanterbar men givetvis är läget ansträngt för personalen eftersom det här handlar om vård som vi inte brukar ge i vanliga fall, säger Niklas Claesson.

Totalt sett vårdas nu 301 patienter inom regionen.

Antal patienter med coronaviruset inom Västra Götalandsregionen:

NU-sjukvården:

48 personer varav 6 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

144 personer varav 39 på IVA

Sjukhusen i Väster:

25 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

30 personer varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

54 personer varav 8 på IVA

Källa: VGR Data och analys

ANNONS