Ann-Sofie Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen
Ann-Sofie Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen Bild: Maja Nilsson

Amerikanskt företag försenar miljardsatsning på IT i vården

IT-systemet som slår samman patientinformation ska underlätta för såväl patienter som personal. Men nu försenas införandet. Enligt det amerikanska företaget som ska leverera systemet så är det inte anpassat till patientdatalagen.

ANNONS
|

17 sjukhus och 200 vårdcentraler. Så många är tänkta att införa regionens nya IT-satsning Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM. Systemet är tänkt att underlätta för både patienter och sjukvårdspersonal, då all patientinformation samlas på ett ställe.

Redan våren 2021 skulle systemet införas i södra regionen. 2023 var planen att all personal skulle varit utbildad och det nya systemet helt infört. Men nu har planen ändrats av det amerikanska företaget Cerner som vann upphandlingen och ska leverera systemet Millennium.

– Detta en strikt process där det ingår i avtalet att vi vill ha en tidsplan, det har vi inte fått, säger Ann-Sofie Lodin, regiondirektör.

ANNONS
Ann-Sofi Lodin, regiondirektör
Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Bild: Catharina Fyrberg

– Vi krävde en tidsplan och fick då beskedet på styrelsemötet att införandet kommer försenas med ungefär ett år.

"Helt och hållet företagets ansvar"

Västra Götalandsregionen är inte ensamma om förseningen. Region Skåne som skulle införa systemet nästa år kommer också skjutas upp ett år.

– Vi arbetar nära region Skåne som också fått det försenat. Det är samma jobb som Cerner har att göra för både oss och Skåne - anpassa det till patientdatalagen.

Har ni fortfarande förtroende för företaget?

– Ja det har vi, men vi är såklart väldigt besvikna över den här förseningen. Vi i regionen har gjort det vi ska och är i fas. Vi är redo för införandet. Det här är helt och hållet företagets ansvar.

LÄS MER:All vårdinformation under ett tak – det här är regionens miljardsatsning FVM

Notan för FVM är 2,1 miljarder, men det täcker enbart program och införande fram till 2023. Om prislappen kommer öka i och med förseningen av införandet, vet regiondirektören inte idag.

– Det hoppas jag inte. Men vi kan inte bedöma det nu, Cerner ska återkomma med en tidsplan i december, säger Ann-Sofie Lodin.

Kan det bli aktuellt att kräva skadestånd av Cerner för förseningen?

– Det tar vi ställning till när vi fått den slutgiltiga tidsplanen.

Det amerikanska företaget Cerner menar att de inte förutsett omfattningen i att anpassa systemet till patientdatalagen i Sverige. Bohusläningen har sökt företrädare för företaget utan resultat. I ett pressmeddelande kommenterar vd Caroline Wallenius:

ANNONS

"Millennium är byggt för att sätta patientens information i fokus. Nu krävs juridiska anpassningar, samtidigt som vi bibehåller möjligheterna till moderna arbetssätt och patientsäkerhet. Jag beklagar att detta arbete kommer att innebära en försenad driftstart för Västra Götaland."

Fakta: Framtidens vårdinformationsmiljö:

Millenium ersätter närmare 40 olika vårdsystem som används i VGR idag. Bland annat journalsystemen Melior, AsynjaVisph och Obstetrix, det vårdadministrativa systemet Elvis, operationsplaneringssystemet Orbit och informationssystemet SAMSA.

VGR genomförde upphandlingen tillsammans med samtliga 49 kommuner i regionen. De har alla undertecknat optioner som innebär att systemet kan användas även i den kommunala hälso- och sjukvården. Detta ger nya förutsättningar för att dela information mellan hälso- och sjukvården i VGR och kommunerna.

Kontraktet har ett beräknat värde på 2,1 miljarder kronor och löper över tio år efter avslutad implementering med möjlighet till fyra års förlängning.

Först ut med införande är det som kallas södra området i Västra Götaland (Södra Älvsborgs sjukhus, Alingsås lasarett, Alingsås, Lerum, Vårgårda, Herrljunga, Ulricehamn, Borås, Bollebygd, Mark, Tranemo och Svenljunga).

Källa: vgr

ANNONS