Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden, varnar för att aldrig ge ut sina kortuppgifter om någon säger att de ringer från vårdcentralen.
Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden, varnar för att aldrig ge ut sina kortuppgifter om någon säger att de ringer från vårdcentralen.

Varnar för vaccinbedragare i Strömstad: "Extremt fult"

En person i Strömstad blev nyligen uppringd av en man som utgav sig för att vara läkare och bad om kortuppgifter för att personen var tvungen att betala en skuld, för att sedan erbjudas vaccin mot covid-19.
– Det är extremt fult att göra så, vi ber aldrig om kortuppgifter över telefon, säger Charlotte Ericson.

Förra helgen blev en person uppringd av en "läkare" som sade sig arbeta på Bohuslinden. "Läkaren" berättade för personen att det fanns en liten skuld kvar för en provtagning som skulle betalas, och fick han bara kortuppgifterna så skulle personal sedan komma hem till personen och ge vaccin mot covid-19.

Det var en anhörig till personen som blev uppringt som hörde av sig till Bohuslinden för att kontrollera uppgiften, berättar Charlotte Ericson. Ett försök till bedrägeri och inte så vårdcentralerna arbetar menar hon.

– Personen som blev uppringd blev misstänksam och gav aldrig ut sina kortuppgifter.

”Det känns så fräckt, så fort det uppkommer nya situationer så utnyttjas det”

Hon betonar att Bohuslinden aldrig ringer för att be om kortuppgifter eller betalning. Har fler personer blivit uppringda med samma information uppmanar de att polisanmäla.

– Vi har hört att det förekommit liknande försök till bedrägeri på andra ställen i landet.

Hur personer i Strömstad kommer bli kontaktade inför vaccinering är inte klarlagt än berättar Charlotte Ericson.

– Vi är i startgroparna för vaccinet, och vet inte hur mycket vi får, det är på gång. Vi har ju patienter i olika åldrar som vi ska ge till. Vi kommer på vår hemsida informera om planen för vaccinering så i utgångsläget kommer vi inte att ringa för att boka in tider för vaccin.

– Det känns så fräckt, så fort det uppkommer nya situationer så utnyttjas det, säger Charlotte Ericson.

LÄS MER: Här blir Håkan, 72, först att få vaccin i Strömstad

Polisen: ”Ett lågt och utstuderat beteende”

Stationsbefäl vid polisen i Strömstad, Martin Landberg, stämmer in i bilden av att det är ett fräckt beteende. Ännu har inga anmälningar kommit in, men han utesluter inte att det kan vara så att flera personer fått liknande samtal.

– Uppfinningsrikedomen är enorm. Många äldre kanske heller inte har stenkoll på vad man ska göra om någon ringer och vill ha kortuppgifter. Det är ett lågt och utstuderat beteende.

Kan det bli aktuellt med fler försök till bedrägeri i samband med att vaccinering startar?

– Det är inte otänkbart, det är en utsatt grupp. Man ska aldrig lämna ut kortuppgifter eller de koder man har till sitt kort, säger Martin Landberg.