Världsledande. För snart 25 år sedan lades grunden till Bohus Biotech, i dag världsledande på att utvinna hyaluronsyra. Företaget och dess produktion utgår från Strömstad.
Världsledande. För snart 25 år sedan lades grunden till Bohus Biotech, i dag världsledande på att utvinna hyaluronsyra. Företaget och dess produktion utgår från Strömstad.

Världsledande på utvinning av hyaluron

För snart 25 år sedan startade Daniel Ogbonnaya Strömstadsföretaget Bohus Biotech. I dag har verksamheten över 40 anställda och är världsledande på att utvinna hyaluronsyra som främst används vid ögonoperationer.

ANNONS
|

En samling ståtliga tuppar i material som keramik och plåt möter besökaren i receptionen på Bohus Biotech. Och med all rätta kan tyckas. Just den röda tuppkammen är huvudingrediensen i verksamheten och den som har gett företaget dess världsledande ställning inom främst gråstarrsoperationer.

– Ja, alla de där tupparna är inköpte från olika resor jag har gjort runtom i världen. Jag tycker att de är lite festliga, säger företagets grundare Daniel Ogbonnaya.

Han har sedan starten för 24 år sedan byggt upp en framgångssaga med fokus på produkter innehållande hyaluronsyra. Ett naturligt ämne som finns i människors kroppar, men också hos alla ryggradsdjur. Hos tuppar finns ämnet i större i mängd deras kammar.

ANNONS

Det lilla fröet till verksamheten föddes redan i början av 1960-talet, då Daniel Ogbonnaya kom till Sverige från krigets Nigeria. I Uppsala började han studera kemi och blev så småningom handplockad av ett stort läkemedelsföretag. Där fick han möjligheten att ingå i en projektgrupp med syfte att ta fram och forska kring hyaluronsyra.

– Men företaget såldes till Amerika och där ville man inte utveckla den forskningen. Vi hade börjat ta fram produkter liknande de som vi erbjuder på Bohus Biotech och jag var intresserad av att fortsätta det arbetet.

Med en kärlek bördig från Strömstad valde Daniel Ogbonnya att flytta dit och 1992 startade han eget i det så kallade Abba-huset.

– Vi var tre anställda och jag minns att det luktade sill i lokalerna efter konservverksamheten, säger han och skrattar.

De första åren var forskningen och produktionen inriktade mot enbart ögonoperationer, och då främst gråstarr. Både omsättning, kunder och antalet medarbetare ökade sakta men säkert. Ögonprodukterna fick gott rykte om sig, inte bara i Sverige.

–Vid gråstarr blir linsen grumlig. Under en sådan operation byter kirurgen ut linsen mot en konstgjord. Det är där vår produkt kommer in i bilden. Förenklat kan man säga att vi tillverkar en fiber som består av hyaluronsyra ur tuppkammen. Därefter framställer vi ett slags gel som sprutas in i ögat och töjer ut linsen vilket underlättar under operationen. Tupparna vi använder oss av kommer från Västra Götaland och tillhör en speciell ras. Hur många tuppar det rör sig om kan jag inte gå in på, det handlar om affärshemligheter. Tupparna är tänkta för livsmedelsproduktion och vi samarbetar med slakterier runtom i regionen, förklarar företagets vd Leif Nilsson.

ANNONS

Han tillträdde sin tjänst i december förra året men har dessförinnan arbetat på företaget i 1,5 år. Med sig i yrkesbagaget har han över 40 års erfarenhet från läkemedels- och apoteksbranschen.

Produkter för ögonoperationer utgör fortfarande hälften av företagets produktion men de senaste åren har forskningen utvecklats i fler led. Ortopedi är en del där man har valt att satsa genom att ta fram speciella sprutor med hyaluronsyra, och där man vid artros injicerar syran direkt i knäleden. Men det område där Bohus Biotech räknar med att växa rejält inom några år är kopplat till skönhetsindustrin. Idag har man börjat ta fram så kallade fillers; sprutor där hyaluronsyra injiceras för att släta ut rynkor.

–Men den syran utvinner vi inte från tuppkammar. Till alla våra skönhetsprodukter köper vi in bakteriellt framställd hyaluronsyra. Fillers är något vi storsatsar på och vi tror att det om något år kommer att gå om våra ögonprodukter, säger Leif Nilsson.

Förra året omsatte Bohus Biotech omkring 82 miljoner kronor. Visionerna för framtiden handlar om att utveckla och ta fram fler produkter riktade till hela kroppen. Idag har man kunder i över 60 länder.

–Nu satsar vi på att etablera oss i Portugal som komplement till Strömstad. De har handelsavtal med både Brasilien och ett flertal sydafrikanska länder, vilket gör att vi kan göra affärer också med dem fast via Portugal, förklarar Daniel Ogbonnaya.

ANNONS

ANNONS