Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har tagits fram som legofigur av en fristående tillverkare. Figuren kostade 100 dollar och intäkterna från försäljningen kommer nu att skänkas till välgörenhet.
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har tagits fram som legofigur av en fristående tillverkare. Figuren kostade 100 dollar och intäkterna från försäljningen kommer nu att skänkas till välgörenhet. Bild: AFP/TT/Citizen Brick

Zelenskyj i Lego samlade in 160 000 till krigets offer

Den fram till nyligen för världen relativt anonyme ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har avbildats som legofigur. Den numera hyllade presidentens figur sålde slut på ett ögonblick när en fristående återförsäljare tog fram produkten som såldes till förmån för krigets offer.

ANNONS

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det ockuperade landets president dagligen talat till folket som röstade fram honom och övriga världen. Ukrainas president är i dag en av världens mest omtalade personer, och hans tal som dagligen läggs ut på plattformar i sociala medier har hyllats av experter.

Flera bedömare menar att Ukraina så här långt i kriget utan tvekan vunnit vad som benämns som ”informationskriget” som pågår parallellt med striderna på slagfältet.

Ett icke bekräftat citat som kommer från amerikanska underrättelseuppgifter har också blivit viralt, efter att Zelenskyj ska ha erbjudits hjälp med att ta sig ut från huvudstaden Kiev för att kunna leda en eventuell framtida exilregering.

ANNONS

”Jag behöver ammunition, inte skjuts”, ska presidenten enligt uppgifterna ha svarat.

Presidenten har de senaste dagarna också visat sig ute på Kievs gator och besökt skadade soldater på sjukhus och delat ut tapperhetsmedaljer.

Uppmanar de som inte fick tag på figur att istället skänka pengar

Det stora fokus som hamnat på presidenten ledde i början av mars till att en fristående lego-återförsäljare avbildade honom som legofigur.

Tillsammans med legoföremål som föreställer molotovcocktails, som tidigt i kriget blev en symbol för civilbefolkningens försvarsvilja, såldes produkterna till förmån för krigets offer av tillverkaren Citizenbrick.com.

Totalt inbringade försörjningen över 16 500 dollar, pengar som ska gå direkt till organisationen Direct Relief som erbjuder akut medicinsk- och katastrofhjälp över hela världen. De senaste halvåret uppger organisationen att man gett Ukraina medicinskt bistånd för 26 miljoner dollar.

Legofigurerna som såldes producerades i en begränsad upplaga. På Citizen bricks Facebooksida uppmanas folk att inte sälja dem vidare för att själva tjäna pengar på dem.

Utöver figuren på Volodymyr Zelenskyj sålde tillverkaren Citizen brick även molotovcocktails i lego med den ukrainska flaggan på.
Utöver figuren på Volodymyr Zelenskyj sålde tillverkaren Citizen brick även molotovcocktails i lego med den ukrainska flaggan på. Bild: Citizen brick

Människor som inte lyckades få tag på några av figurerna uppmanas istället att skänka pengar direkt till välgörenhet.

”Som ni kanske har märkt sålde minifigurerna slut nästan direkt. Vi gjorde så många vi kunde på 24 timmar. Vi vet att det finns människor som försökte få tag på dem men inte lyckades. Vi hoppas att de överväger att göra en donation till en relevant välgörenhetsorganisation i vilket fall”, skriver Citizen brick på sin Instagramsida.

ANNONS

ANNONS