Uppgifter om explosioner i samma område som gasläckorna

Under måndagen ska två explosioner ha inträffat i samma område som Nord Streams gasledningar. Utrikesminister Ann Linde (S) har sammankallat ett krismöte tillsammans med regeringskansliet och andra myndigheter, uppger Aftonbladet.
Samtidigt utreder svensk polis händelsen som grovt sabotage.

ANNONS
|

Under måndagen ska mätstationer i Sverige och Danmark uppmätt kraftiga undervattenssprängningar i samma område som gasläckorna vid Nord Stream, uppger SVT.

Enligt Ekot har svensk polis upprättat en anmälan om brott i samband med läckorna, med rubriceringen grovt sabotage.

Tyskland utreder nu händelsen som medvetna attacker.

Den första explosionen registrerades vid klockan 02.03 på natten mot måndagen och den andra vid klockan 19.04 på måndagskvällen. En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3, och registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige.

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning. Vi hade till och med en station i Gnosjö som plockade upp det här, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet (SNSN), till SVT.

ANNONS

Varningarna om gasläckorna kom från Sjöfartsverket vid klockan 13.52 respektive klockan 20.41 på måndagen efter att fartyg upptäckt bubblor på vattenytan.

Det danska försvarsministeriet har varit på plats vid Nord Stream och publicerat bilder och videor på hur gasläckan ser ut. Där går det att se hur bubblorna stiger och täcker ett stort område på havsytan.

Krismöte ska hållas

Utrikesminister Ann Linde (S) har sammankallat ett krismöte tillsammans med regeringskansliet och andra myndigheter, uppger Aftonbladet. Ann Linde säger att hon även har kontakt med sin danska ministerkollega och att man kan komma att hålla ett möte tillsammans med dem under kvällen.

– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter.

På tidningens fråga om vad som har hänt säger hon:

– Jag vill inte spekulera i det. Man måste vara helt säker på vad som har hänt och hur det påverkar vår säkerhet.

Till Expressen säger Ann Linde att vi får vara förberedda på att fler liknande incidenter kan komma att ske.

– Putin har visat att han är desperat nu, därför att Ukraina har med stöd från väst och med sin otroliga förmåga att vara uthålliga visat att det gick inte så lätt som Putin trott och då får man vara beredd på att han agerar irrationellt och grymt, säger Ann Linde till Expressen.

ANNONS

Danska myndigheten oroar sig över ”stort hål”

Den danska energimyndigheten säger att misstänker att det finns ett "riktigt stort hål" på Nord Streams gasledningar, rapporterar Berlingske.

Hittills har man inte kunnat närma sig läckorna, men man har uppmärksammat att det hittills läckt ut ”mycket gas”.

– Det här är ingen liten spricka. Det är ett riktigt stort hål, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för den danska energimyndigheten till Berlingske.

– Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg.

Även Polens vice utrikesminister Marcin Przydacz menar att det är möjligt att läckorna är en provokation från Ryssland.

– Tyvärr driver vårt östra grannland hela tiden en aggressiv politik. Om de är kapabla till en aggressiv militärpolitik i Ukraina är det uppenbart att provokationer inte kan uteslutas, inte ens i Västeuropa", säger han till tyska Sueddeutsche Zeitung.

ANNONS