Två döda efter skjutning utanför uteställe i Oslo

Två personer har skjutits till döds utanför en gaybar i centrala Oslo. 21 personer är skadade, varav tio allvarligt. Den misstänkte gärningsmannen har gripits av polis och norska säkerhetspolisen betraktar händelsen som ”extrem islamistisk terrorhandling”.

ANNONS
|

Det var klockan 01.14 som flera skott avlossades i centrala Oslo. Vittnen till händelsen berättar att människor därefter sprang ifrån platsen i panik.

En stund senare bekräftade Oslopolisen via Twitter att flera personer är allvarligt skadade och att två har avlidit.

Masskjutningen ägde rum utanför uteställena London pub, en populär gaybar, och Per på hjørnet i centrala Oslo.

VG uppger att skjutningen ska ha börjat på Per på hjørnet. Det var här de två personerna som sköts till döds befann sig. Gärningsmannen ska sedan ha rört sig mot London pub och fortsatt skjuta.

Civila ryckte in: ”Heroisk insats”

Enligt VG kunde polisen gripa gärningsmannen fem minuter efter att larmen kommit in, tack vare att några civila ryckte in.

ANNONS

– Det är några personer som har gjort en heroisk insats för att få kontroll över den här gärningsmannen, säger polisens insatsledare Tore Barstad enligt VG.

Polisen utgår i nuläget för att personen agerade ensam. Men man undersöker om han haft medhjälpare. Norska säkerhetspolisen skriver på Twitter att de arbetar med att få fram om fler våldsdåd planeras. De uttrycker att det i nuläget inte finns något som tyder på det.

Polisen kunde beslagta två vapen på platsen. Det rör sig om ett automatvapen och en pistol.

– Jag kan bekräfta att de personer som har förts till sjukhus har blivit skjutna, säger Tore Barstad till norsk media.

Enligt polisen är tio personer allvarligt skadade och elva personer har lättare skador.

Pågående livshotande våld

Polisen gick tidigt ut med att händelsen klassades som ett Plivo-ärende, vilket står för pågående livshotande våld.

Något motiv för dådet har inte bekräftats. Initalt sa polisen att man inte definierade händelsen som ett terrordåd, men senare under morgonen kom beskedet att händelsen nu utreds som terrorbrott.

– Med hänsyn till hur många som skadats och tillvägagångssättet, så utreder vi nu händelsen som terrorbrott, säger en polis på en pressträff på polishuset i Oslo strax efter klockan 09.

Tillslag på adress i Oslo

Under morgonen har polisen gjort insatser på flera platse i Oslo. Enligt NRK har man bland annat sökt igenom gärningsmannens bostad.

ANNONS

– Vi har tekniker som undersöker hans hem nu, säger Roger Hjertø vid polisen till NRK.

Enligt uppgifter till NRK är den gripne mannen känd för polisen sedan tidigare.

Under lördagen skulle Oslos prideparad ha hållits, men det beslutades under förmiddagen att denna skulle ställas in.

Oslo pride skriver på Facebook:

”Vi är chockade och sorgsna över den här tragiska händelsen och vi följer den noga. Vi för nära dialog med polisen. Våra tankar är med offren och deras anhöriga”.

Även London pub skriver att nattens skjutning är ”helt fruktansvärd och rent ondskefull”:

”Våra tankar går till de döda, skadade, och deras anhöriga. Alla anställda är oskadda. Ta hand om varandra.”

”Han plockade upp ett vapen och började skjuta”

NRK:s reporter Olav Rønneberg blev vittne till händelsen.

– Jag såg en man komma in med en väska, han plockade upp ett vapen och började skjuta, säger han enligt NRK. Han bekräftar också att det rör sig om flera skadade, och att alla vittnen har samlats på ett hotell i närheten.

Ett annat vittne, som befann sig inne på baren, säger till public service-kanalen att han försökte hjälpa folk ta sig ut.

– Jag var i den yttre baren när det hände. Jag märkte precis att ett skott avlossades och jag träffades av en glasbit. Det blev fler och fler och fler skott, så jag flydde in i den inre baren och försökte få med mig så många som möjligt, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Först förstod folk inte vad som hände, men sen uppstod panik.

ANNONS