Irlands utrikesminister Simon Coveney (till vänster) tillsammans med EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivfoto.
Irlands utrikesminister Simon Coveney (till vänster) tillsammans med EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivfoto.

Tusk till Irland för brexit-samtal

Jakten på ett genombrott i brexit-förhandlingarna skickar EU-basen Donald Tusk på snabbutryckning till Irland. I Dublin varnas för att gränsfrågan på ön måste lösas innan framtida handel kan diskuteras.

ANNONS
|

Brittiska tidningen The Times hävdar att en lösning är nära om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera efter britternas utträde ur EU.

Från irländsk sida är dock kommentarerna än så länger mer skeptiska. Och utrikesminister Simon Coveney – som på torsdagen dessutom utnämndes till biträdande premiärminister – varnar för att gränsfrågan är avgörande.

Kräver klarhet

- Vi behöver betydligt mer klarhet än vad vi fått hittills från den brittiska förhandlingsgruppen. Förhoppningsvis når vi framsteg som gör att vi kan gå vidare till fas två (om framtida handelsavtal) i mitten av december. Men går det inte, så går det inte, konstaterar Coveney inför parlamentet i Dublin, enligt Reuters.

ANNONS

Varken Irland eller Storbritannien vill se återinförda gränskontroller i gammal stil. Det är dock oklart hur det ska kunna kombineras med att britterna heller inte vill ha några kontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Överens i princip

Under torsdagskvällen rapporteras att en annan knäckfråga kan vara på väg att lösas. Bryssel och Storbritannien är i princip överens om hur mycket skilsmässan ska kosta britterna, säger en EU-företrädare till Reuters. Storbritannien ska ha gått med på att betala en viss andel av EU:s budget efter utträdet. Inga siffror anges, utan överenskommelsen gäller en formel för att beräkna hur mycket britterna ska betala för åtaganden som Storbritannien redan har åtagit sig som EU-medlem.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk åker till Dublin på fredagen för extrainsatta samtal med premiärminister Leo Varadkar. På måndag väntar sedan Storbritanniens premiärminister Theresa May till Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent
ANNONS