Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kan tänka sig att stötta Sveriges ansökan – om EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet.
Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kan tänka sig att stötta Sveriges ansökan – om EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet. Bild: Francisco Seco

Turkiet sätter EU-villkor för att godkänna Sveriges ansökan

Turkiets president Erdogan har kommit med ett nytt uttalande om Sveriges Nato-ansökan. Han kan tänka sig att stötta Sveriges ansökan – om EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet.

ANNONS
|

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan höll på måndagen en presskonferens på Istanbuls flygplats innan han skulle ge sig av till Litauen för det årliga Nato-toppmötet som ska hållas där i veckan, rapporterar Reuters.

På presskonferensen sa han att Turkiet kommer att stödja Sveriges ansökan om Natomedlemskap i utbyte mot att EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet.

– Framstegen i Sveriges medlemskapsprocess till Nato beror på att de frågor som tagits upp i trepartsöverenskommelsen uppfylls. Ingen förväntar sig eftergifter från oss, säger Erdogan under presskonferensen, enligt Daily Sabah.

– Först, låt oss bana väg för Turkiet i EU, och låt oss sedan bana väg för Sverige, precis som vi banade väg för Finland.

ANNONS

EU lade medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på is till följd av kuppförsöket i Turkiet 2016 och dess efterspel.

Stoltenberg: Stödjer Turkiets ambition

Bara någon timme efter Erdogans presskonferens uttalade sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om uttalandet.

– Jag stödjer Turkiets ambition att gå med i EU, säger Jens Stoltenberg under en pressträff i Litauen.

Vidare säger han att det fortfarande är möjligt att se ett positivt besked om den svenska Natoansökan under toppmötet.

– Det är fortfarande möjligt att få till ett positivt beslut om Sveriges medlemskap här i Vilnius. Vi har inga säkra garantier, men vi har ett unikt tillfälle under toppmötet, och det kommer vi att använda för att nå så stor framgång som möjligt.

Sverige hoppas på positiva besked

Under eftermiddagen ska Erdogan träffa Sveriges statsminister Ulf Kristersson, tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Erdogan kommer också att träffa USA:s president Joe Biden.

Den svenska regeringen hoppas att under dessa dagar få ett positivt besked om att Turkiet tänker ratificera det svenska Natomedlemskapet. Men Erdogans nya krav försvårar för ett sådant besked.

Sveriges och Turkiets utrikesministrar träffades i Bryssel i torsdags för att stämma av arbetet med det avtal länderna slöt för ett år sedan. Avtalet syftar till att Turkiet ska godkänna ett svenskt Natomedlemskap i utbyte mot att Sverige bland annat intensifierar kampen mot terrorism och öppnar upp för vapenexport till Turkiet.

ANNONS

Den svenska regeringen anser att det avtalet nu är uppfyllt.

LÄS MER:Erdogan om Sveriges Natoansökan: ”Inte gjort tillräckligt”

LÄS MER:Ryssland anklagar Turkiet för avtalsbrott

ANNONS