Trump tar farväl – har en egen avskedsceremoni

Med amerikanska flaggor och Air Force One bakom ryggen tog Donald Trump farväl som president. Samtidigt inledde Joe Biden dagen med att gå i kyrkan. Ett möte mellan dem uteblev.

ANNONS
|

Det var en nedtonad Trump som talade vid avfärden och lovade ”återkomma på något sätt.” Han tackade vicepresident Mike Pence, kongressen och ”hela Washington”. Han gjorde inga av sina vanliga slängar men nämnde inte Joe Biden vid namn. Till tonerna av låten ”YMCA” steg han ombord på Air Force One som väntas landa i Palm Beach strax före installationen. När planet lyfte ljöd Frank Sinatras låt ”My Way” ur högtalarna.

Just när Trump vinkat adjö kom Joe Biden ut tillsammmans med hustrun Jill från gästhuset Blair House mitt emot Vita huset för gudstjänsten i den katolska kyrkan St Matthews Cathedral där begravningsgudtjänsten hölls för John F Kennedy. Biden har besökt kyrkan under alla år då han varit senator och vicepresident. Han valde därmed bort presidentkyrkan St Johns vid Vita huset där flertalet presidenter valt att delta i gudstjänster före installationen. Det var vid St Johns som Donald Trump gjorde ett uppmärksammat framträdande under demonstrationerna i Washington i våras och höll bibeln upp och ner.

ANNONS

Donald Trump var i sin fulla lagliga rätt att överklaga valresultaten i en rad delstater och att kräva omräkningar. Men när elektorsrösterna formellt skulle räknas i kongressen – och Joe Bidens seger skulle fastslås – var processen över. Trump vägrade att acceptera det och manade i ett tal sina sympatisörer att visa ”styrka” och ”ta tillbaka sitt land” vilket gjorde att de stormade Kapitolium. Det ledde till en andra riksrätt mot honom och Trump lämnade därför på onsdagen Vita huset i vanära. Inte ens hans egen vicepresident Mike Pence deltog i Trumps avsked på militärbasen Joint Base Andrews, där Air Force One väntade, utan valde att istället delta i Joe Bidens installation som president på Kapitoliums trappa.

LÄS MER:Första damen Jill Biden – och hennes elva företrädare

Lämnade klockan åtta

Helikoptern Marine One landade strax före klockan åtta på morgonen amerikansk tid (två på eftermiddagen svensk tid) på den södra gräsmattan utanför Vita huset. Strax därefter kom presidentparet Donald och Melania Trump ut från Vita huset för sista gången, saluterades av vakter och gick ett par steg från den röda mattan och sade några ord till en liten grupp journalister. Han vinkade på trappsteget innan han steg ombord på helikoptern. Då var Trump fortfarande president och inte före detta som Richard Nixon som 1974 gjorde sorti från Vita huset på samma sätt.

ANNONS

Donald Trump sade bara adjö utanför Vita huset och tackade för presidenttiden. Han svarade inte på några frågor.

Donald Trump är inte den ende president som lämnat med bitterhet. Gerald Ford avgick 1977 sedan han förlorat valet efter att ha avslutat Nixons sista två mandatår, Jimmy Carter förlorade sitt omval och fick flytta ut 198, George Bush den äldre satt bara en period och avgick efter förlusten 1993. Alla följde dock protokollet, erkände sina förluster och välkomnade sina efterträdare. Även Al Gore, som förlorade efter valkaoset 2000, fanns som avgående vicepresident på plats när George W Bush svor eden och gratulerade honom till segern.Trumps vägran att närvara vid installationen betyder att han därmed är den förste presidenten som på 150 år inte fullföljt traditionen med en lugnt maktöverlämnande.

Helikoptern tog en sista sväng över centrala Washington och syntes bakom Kapitoliums kupol innan den flög den den sista korta biten till Joint Base Andrews.

LÄS MER:Det här är Kamala Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident

Många uteblev

På basen hade en mindre grupp sympatisörer samlats framför podiet, de tusentals som väntats var inte där. Musik – som ”Gloria” och ”House of the rising sun” – dånade ur högtalarna som vid hans kampanjmöten när helikoptern landade. Familjemedlemmar som dottern Ivanka, svärsonen Jared Kushner och sönerna Eric och Donald jr och dottern Tiffany fanns på plats och väntade. Donald och Melania Trumps son Barron och Melanias föräldrar flyttar också till Mar-a-lago.

ANNONS

En kanonslut mötte på flygbasen och Donald Trump lämnade över ordet till Melania som tackade för åren som först dam.

Donald Trump sade att han hans regering inte var ”en vanlig administration” och att särskilt de militära veteranerna kunnat få hjälp. Han påminde om att han arbetat för skattesänkningar och att han fruktar att skatterna nu höjs.

– Om det sker så minns att jag sade det.

LÄS MER:Det här är Joe Biden – USA:s nästa president

Aldrig varit bättre

I vanlig Trumpstil hävdade han att det mesta aldrig varit bättre än under hans presidenttid.

– Kom ihåg oss för det, sade han och påpekade att de senaste fyra åren varit de bästa i hans liv.

Han påminde om att vaccinet mot covid-19 utvecklats under hans presidenttid på bara nio månader.

– Vi har arbetat hårt och vi behöver aldrig om en månad, när vi sitter i Florida, säga att vi kunde gjort mer, Vi har arbetat mycket hårt.

Trump sade att han fått fler avlagda röster än någon sittande president före honom och riktade ”stor kärlek” till alla som drabbats av ”Kinaviruset.”

De som samlats skanderade ”USA, USA, USA” och viftade med amerikanska flaggor.

– Jag kommer alltid att kämpa för er, sade han. Jag önskar den nya administrationen stor framgång eftersom den har alla möjligheter.

ANNONS

LÄS MER:Hundratusentals flaggor när åskådarna får stanna hemma

ANNONS