Libanons avgående premiärminister Saad al-Hariri säger sig frukta för sitt liv. Arkivbild.
Libanons avgående premiärminister Saad al-Hariri säger sig frukta för sitt liv. Arkivbild.

Tonen hårdnar från Saudiarabien mot Libanon

Tonläget mellan Saudiarabien och Libanon skruvas nu upp betydligt.

ANNONS
|

Thamir al-Sabhan, med ansvar för frågor som rör Gulfregionen, anklagar bland annat den libanesiska shiarörelsen Hizbollah för att driva terrorutbildningar för ungdomar i Saudiarabien, smuggla narkotika till kungadömet samt för att vara inblandad i "varje terrorhandling som hotar Saudiarabien".

- Libanon är kidnappat av Hizbollahs miliser och Iran ligger bakom detta, säger han.

Libanons premiärminister Saad al-Hariri meddelade sin avgång i lördags, under ett besök i Saudiarabien, då han sade sig frukta för sitt liv. Han anklagar Iran för att tillsammans med Hizbollah så split i arabvärlden.

ANNONS

Libanons president Michel Aoun – som står Hizbollah nära – säger att landets politiska ledare har varit lyhörda inför kraven på lugn, stärkt säkerhet och nationell enighet efter premiärministerns plötsliga avgång.

Michel Aoun kommer inte att agera kring avgången förrän Saad al-Hariri är tillbaka i Libanon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Saad al-Hariri har själv goda relationer med det sunnimuslimska Saudiarabien. Han har sedan förra året lett en bräcklig koalitionsregering tillsammans med Hizbollah.

Den libanesiska militären och underrättelsetjänsten säger sig inte ha några uppgifter om att det skulle finnas en mordkomplott mot al-Hariri.

TT
Fakta: Saad al-Hariri

Den 47-årige Saad al-Hariri är son till förre premiärministern Rafiq al-Hariri och har både libanesiskt och saudiskt medborgarskap. Sonen föddes i Saudiarabien där han ledde familjens byggföretag när fadern mördades i februari 2005.

Den USA-utbildade Saad, som tidigare var helt okänd inom politiken, återvände på familjens begäran till Libanon och det getingbo som libanesisk politik utgör. Han spelade en avgörande roll i de massdemonstrationer som ledde till att syriska styrkor lämnade Libanon efter 30-års närvaro.

Han bildade 2007 ett sunnimuslimskt dominerat block som gick segrande ur valet 2009. Efter maratonförhandlingar lyckades han i november samma år till slut bilda en samlingsregering med den inflytelserika shiamuslimska rörelsen Hizbollah.

Men den politiska pakten höll bara ett drygt år. I januari 2011 drog Hizbollah och dess allierade bort sitt stöd och regeringen kollapsade. Därmed var Saad al-Hariris första period som premiärminister över.

Han gjorde politisk comeback 2016, när han beslöt att stödja sin forna fiende, Michel Aoun, som står Hizbollah nära, i presidentvalet. Aoun belönade honom genom att be honom bilda regering i november förra året.

Den 4 november i år meddelade Saad al-Hariri, när han befann sig i Saudiarabien, överraskande att han avgår från premiärministerposten eftersom han fruktar för sitt liv.

ANNONS