Sverige skickar vapen till Ukraina

Under söndagens presskonferens meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att de kommer att skicka svenska vapen till Ukraina.
– Senaste gången Sverige skickade militärt materiel till konfliktzoner var när Sovjetunionen angrep Finland 1939, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Under söndagens presskonferens meddelade statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige kommer att skicka militärt materiel till Ukraina. Stödet omfattar 5 000 pansarskott, 5 000 kroppsskydd och 5 000 hjälmar. Utöver det skickar Sverige 135 000 fältransoner. Kostnaderna uppgår till 400 miljoner kronor.

– Europa befinner sig i en exceptionell situation. Då behöver Sverige fatta exceptionella beslut. Det är inte svensk praxis att skicka militärt materiel till konfliktzoner. Senaste gången vi gjorde det var när Sovjetunionen angrep Finland 1939, säger Magdalena Andersson.

Ukraina har tidigare önskat att Sverige ska skicka ammunition till automatvapen och granatkastare, minröjare och vapen för att skjuta ned drönare, önskemål Sverige alltså delvis möter.

ANNONS

– Jag har haft återkommande kontakt med Ukrainas president Zelenskyj och har framfört att Sveriges solidaritet inte bara sker i ord utan också i handling.

Samlade värdet uppgår till 1,4 miljarder kronor

Stödet samordnas med andra länder och det samlade värdet uppgår till 1,4 miljarder kronor, inklusive 500 miljoner kronor i humanitärt bistånd.

– Vi är redo att göra vad som krävs, i solidaritet med Ukraina, men också för Sveriges och hela Europas säkerhet, säger Magdalena Andersson.

Enligt Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, har Ukrainas önskemål om bland annat pansarskott, luftvärnssystem och minröjare skickats till flera olika länder.

– Vi har samrått med andra länder i den här processen för att kunna hitta det mest balanserade sättet att ge en samlad kraft till Ukraina, säger han.

Hultqvist: ”Ukrainas kamp i dag är också vår kamp”

Vidare menar han att detta måste ställas i relation till svensk försvarsförmåga, som har varit under uppbyggnad de senaste åtta åren.

– Det har inneburit stora belopp för att steg för steg öka den militära förmågan. Men vi tycker att det ligger i linje med svensk strategi att i det här exceptionella läget bidra med utrustning till den ukrainska sidan, säger Peter Hultqvist.

Regeringen menar att kampen som Ukraina bedriver för fred och demokrati också är kopplad till hela Europas grundvärderingar. Det är även kopplat till det ryska hotet mot den europeiska säkerhetsordningen.

ANNONS

– Så det här ingår som en tanke i ett försvar också av Sverige och svenska intressen. Ukrainas kamp i dag är också vår kamp. Den handlar i grunden om demokrati och frihet, säger Peter Hultqvist.

Behövs ingen utbildning att hantera pansarskotten

Pansarskotten är av typen pansarskott 86 och är inriktad mot pansarvagnar och stridsfordon och ska enligt Hultqvist vara ett enkelt system att hantera och som inte kräver utbildning. De kan även hanteras av en enskild soldat.

– Vad vi måste göra är att väga av mot hur vi ser på de övriga resurserna inom svensk försvarsmakt. Vi avstår från skyddsvästar, hjälmar och pansarskott. Vi avstår just för att visa solidaritet med Ukraina, vilket innebär att vi också måste göra återanskaffning inom svensk försvarsmakt.

När och hur Ukraina kommer få tillgång till utrustningen vill han inte gå in på.

– Imorgon i finansutskottet så tas initiativet med den här inriktningen. Vi ser fram emot ett snabbt hanterande i riksdagen. Förberedelser är långt gångna och leveranser kommer att ske så fort beslut är fattade, säger Hultqvist.

ANNONS