Donald Trump uppges vara på väg att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Arkivbild.
Donald Trump uppges vara på väg att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Arkivbild.

"Slut på fredsprocessen som vi känner den"

USA uppges vara på väg att flytta sin ambassad i Israel. Det skulle kunna rubba fredsprocessen helt och hållet, enligt Mellanösternforskaren Björn Brenner.

ANNONS
|

Både den palestinske ledaren Mahmud Abbas och Jordaniens kungahus säger att USA:s president Donald Trump har ringt upp och gett besked: Ambassaden i Israel ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem.

Faktum är att USA beslutade om en flytt redan 1995, men i 22 år har ledningen skrivit under särskilda undantag.

- Så känsligt är det, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, till TT.

USA:s roll förändras

Jerusalem är en helig stad för judar och muslimer och Israel och Palestina gör båda anspråk på den som huvudstad. Israel menar att de kontrollerar staden, men internationellt erkänns FN:s beslut om en delad stad.

ANNONS

En flytt av ambassaden skulle signalera att USA ser Jerusalem som Israels huvudstad.

- Det kommer dels att innebära ett slut på fredsprocessen som vi känner den i dag, säger Björn Brenner.

- Men det kommer också att innebära att USA:s roll i regionen förändras, att det uppfattas som att det inte längre går att lita på dem.

Trump lovade

Jordanien har slagit vakt om muslimers tillgång till al Aqsa-moskén i Jerusalem. För Saudiarabien är det också en prestigeladdad fråga. Bägge länderna kan nu känna sig förnedrade, enligt Brenner.

Men Donald Trump lovade redan under sin valrörelse att flytta ambassaden. Till en början skrev han under nya undantag, det senaste hoppade han över, vilket innebär att frågan landar i kongressen.

- Han har satts under hård press på hemmaplan, från de proisraeliska och evangelistiska lobbyerna. Nu klarar han inte längre att skjuta det framför sig, säger Björn Brenner.

ANNONS

Palestinsk enighet

På den palestinska sidan står fraktionerna Fatah och Hamas enade mot ett eventuellt flyttbeslut.

- På kort sikt, de närmaste dagarna, blir det demonstrationer och oroligheter, eventuellt våldsamheter. Inte bara i Jerusalem utan på fler ställen i Mellanöstern, spår Björn Brenner.

- Ingen ledare, vare sig i Israel eller i Palestina, skulle gå med på något annat än att deras huvudstad heter Jerusalem. Utan Jerusalem är det slut på statsbildningsförsöken.

TT
Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

ANNONS