Silvio Berlusconi är död. Den tidigare italienska premiärministern har både ägt en storklubb i Serie A och ägt flera medier i Italien.
Silvio Berlusconi är död. Den tidigare italienska premiärministern har både ägt en storklubb i Serie A och ägt flera medier i Italien. Bild: Gregorio Borgia

Silvio Berlusconi är död

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi är död. Han avled på sjukhus i Italien, rapporterar Corriere della sera.

ANNONS
|

Silvio Berlusconi avled på sjukhuset San Raffaele i Milano under måndagen. Han hade vårdats där under lång tid för leukemi och lunginflammation och skrevs ut så sent som för några veckor sedan. Då hade han tillbringat 45 dagar på sjukhuset. På fredagen lades han in igen, rapporterar den italienska tidningen.

Berlusconi, som började sin bana som dammsugarförsäljare och underhållare innan han på 1970- och 1980-talet blev miljardär som byggherre och mediemogul, var en gigant i Italien. Han grundade partiet Forza Italia och mediebolaget Mediaset, och lyckades med konststycket att bli den förste, och hittills ende, regeringschefen sedan Mussolini att sitta en hel mandatperiod utan att regeringen sprack. En bedrift i det politiskt notoriskt instabila Italien.

ANNONS

Premiärminister och ägare av AC Milan

Berlusconi var Italiens premiärminister i tre omgångar: April till december 1994, 2001–2006 samt 2008–2011.

Hans inflytande sträckte sig bortom media och politik till sportens värld, där han var ägare i fotbollsklubben AC Milan fram till 2017.

Silvio Berlusconi ägde fram till sin död fotbollslaget AC Monza, som erbjöd Zlatan Ibrahimovic kontrakt innan den svenske superstjärnan lade skorna på hyllan.

Berlusconi hamnade i blåsväder i slutet av 2022, då han lovade lagets spelare ”en buss full med horor” om de skulle vinna sin nästa match. Den efterföljande kritiken viftade han bort med att det bara var ”ett mansskämt”.

Kontroverserna och straffen

Politikerns och affärsmannens liv var inte okontroversiellt. Han dömdes till fyra års fängelse för skattebrott 2013, men fick straffet förkortat till ett år i husarrest.

Han har också dömts för att ha betalat en minderårig flicka för sex och ha använt sin makt till att sopa igen spåren. Straffet, sju års fängelse och förbud att inneha offentliga ämbeten, upphävdes senare efter att Berlusconi överklagade domen.

Genom Mediaset ägde Berlusconi tre av Italiens sju nationella tv-kanaler. Hans kontroll över landets medier har kritiserats genom åren, bland annat i brittiska magasinet The Economist, som Berlusconi själv gav öknamnet ”The Ecommunist”.

Italiens vice premiärminister och ledaren för det politiska partiet Lega Nord, Matteo Salvini, säger enligt Corriere Della Sera att Berlusconi var ”En stor man, och en stor italienare”.

ANNONS

Silvio Berlusconi blev 86 år gammal.

ANNONS