Så identifieras de ryska krigsförbrytarna i Butja

Kärleksbrev och dokument efterlämnade av den ryska ockupationsstyrkan i Butja är några av de saker som hjälpt till att identifiera de misstänkta krigsförbrytarna. Det hävdar Reuters, som i tre veckors tid samlat bevis och vittnesmål från staden där hundratals civila dödades.

ANNONS
|

Det var i början av april som de första bilderna och filmerna från Butja spreds över världen. Dagarna innan hade Ryssland inlett sin reträtt från norra Ukraina, och efter sig lämnade de en ofattbar förstörelse.

Under tiden som följde upptäcktes hundratals offer i källare, hem och massgravar. Kroppar, många bakbundna, låg ute på gatorna. Berättelser från överlevare vittnar om ett oerhört övervåld, där civila blivit utsatta för en till synes urskillningslös beskjutning, våldtäkter och tortyr.

Enligt Ukrainas åklagarmyndighet har man över 9 000 krigsbrottsärenden öppna i hela landet sedan invasionen. Endast i Butja rör det sig om 323 stycken, och enligt Iryna Venediktova, Ukrainas riksåklagare, har tio ryska soldater som deltog i ockupationen identifierats hittills.

ANNONS

Ryssland förnekar alla anklagelser, och hävdar fortsatt att det som framkommit var iscensatt av Ukraina.

Kärleksbrev och Putinkopplad säkerhetsstyrka

Nyhetsbyrån Reuters egen granskning visar för första gången att säkerhetsstyrkan Vityaz, som lyder under det ryska Nationalgardet och vars överhuvud Viktor Zolotov är en av Putins före detta livvakter, hade trupper på plats i staden. Ett id-kort utfärdat av Vityaz den 7 december 2021, tillhörande en 23-årig soldat, framläggs som bevis i granskningen.

Viktor Zolotov tillsammans med Putin. Arkivbild från 2020.
Viktor Zolotov tillsammans med Putin. Arkivbild från 2020. Bild: Alexei Druzhinin

Andra dokument, såsom ett kärleksbrev hittat i ett av husen som ryssarna använde som bas, tycks visa att trupper från Rysslands 76:e luftanfallsdivision också varit på plats. Nyhetsbyrån skriver att de är baserade i västra Ryssland, staden Pskov, och är fallskärmsjägare som redan 2014 utförde uppdrag i östra Ukraina. Kärleksbrevet var skickat till en av de ryska fallskärmsjägarna Reuters identifierat, och signerades med en läppstiftskyss.

Enligt nyhetsbyrån ska Putin personligen ha dekorerat divisionen för uppdragen för åtta år sedan, som påstås ha varit hemligstämplade, och sagt att ”vårt folk är stolta över er.”

Genom en analys av inlägg på sociala medier, tillsammans med vittnesmål från boenden, har nyhetsbyrån även slagit fast att åtminstone tre tjetjenska enheter lojala till Ramzan Kadyrov också deltagit i ockupationen av Butja.

Överlevare: ”Jag hörde ljudet av brutna ben”

Att inta Butja ansågs vara strategiskt viktigt för kontrollen över flygplatsen Hostomel, belägen utanför Kiev och där tunga strider pågick tidigt under kriget. Reuters har i sin rapport talat med 50-årige Vitalij Zjyvotovskij, en boende som överlevde den ryska ockupationen.

ANNONS

I en vecka användes hans hem som bas för drygt 30 ryska soldater. Enligt han fördes män med huvor över ansiktet in och ut ur hans hus, och vid ett tillfälle såg han en man de ryska trupperna påstod vara en ukrainsk militärveteran föras ut på bakgården.

– Jag hörde ljudet av brutna ben. Ljudet av en misshandel. Det förekom skrik, många skrik, säger han till Reuters.

Senare hördes flera skott, följt av tystnad. Reuters utsände reporter såg kulhylsor på platsen, tillsammans med skotthål i staketet där mannen ska ha blivit uppställd.

Zjyvotovskij lyckades tillsammans med sin dotter och granne fly Butja den 10 mars. När han återvände efter att de ryska styrkorna retirerat hade det mesta av hans hus brunnit ned.

ANNONS