Rysslands president Vladimir Putin höll ett långt tal till det ryska folket under tisdagsförmiddagen. (Arkivbild)
Rysslands president Vladimir Putin höll ett långt tal till det ryska folket under tisdagsförmiddagen. (Arkivbild) Bild: Alexander Zemlianichenko

Ryssland pausar kärnvapenavtal med USA

Vladimir Putin anklagade Ukraina, Natoländerna och väst för att vara ansvariga för att starta kriget i Ukraina och för att eskalera det, i sitt tal till nationen under tisdagen.

ANNONS
|

Talet hölls bara dagar innan årsdagen för invasionen av Ukraina.

"Vi var tålmodiga i våra förhandlingar," sa Putin inledningsvis, om upptakten till den fullskaliga invasionen för ett år sedan.

Putin rättfärdigar kriget i Ukraina och sa att Ryssland hela tiden vidtagit åtgärder för att lösa konflikten i Donbass. Enligt honom har väst erkänt att Minskavtalet, som var en uppgörelse mellan Ukraina och Ryssland efter invasionen 2014, från början aldrig var ett fredligt avtal.

Vladimir Putin fortsatte med att påstå att Ukraina öppet följer en nazistisk ideologi och att västmakterna blundar för detta, för att kunna använda Ukraina som ett vapen.

ANNONS

Det felaktiga påståendet att Ukraina skulle ha ett nazistiskt styre användes som ett skäl för Putin att inleda "specialoperationen" i Ukraina för ett år sedan. En operation som innebar en fullskalig invasion av grannlandet och som lett till det krig som varat i snart ett år.

– Innan specialoperationen förhandlade Nato om leveranser av tunga vapensystem, flygplan och luftvärn, de pratade också öppet om att förse Ukraina med kärnvapen, påstod Putin i sitt tal till nationen.

– Vi är inte i krig med det ukrainska folket, utan det ukrainska folket har tagits som gisslan av regimen i Kiev. Ingen brydde sig om folket. Ansvaret för kriget ligger helt hos den västliga eliten och Kievregimen, som är främmande för Ukrainas folk, påstod Vladimir Putin vidare.

Putin: Omöjligt att slå Ryssland på slagfältet

Vladimir Putin fortsatte med anklagelser mot väst, EU-länderna och de som är allierade med USA, och sa att det är "omöjligt" att slå Ryssland på slagfältet. Därför menar han att västländerna genomför informationsattacker, förvränger historien, attackerar kulturen och kyrkan.

Putin nämnde också de västerländska sanktionerna mot Ryssland:

– Antiryska sanktioner är bara ett verktyg och målet är att få våra medborgare att lida, att destabilisera vårat samhälle från insidan. Men det visar sig att vi är mycket starkare ekonomiskt än vad man trodde i väst.

ANNONS

Flera medier, bland annat Omni, rapporterar om en oengagerad publik som lyssnade till Putin.

Bland annat ska Leonid Slutskij, som i början av invasionen var med och förhandlade med Ukraina, ha somnat i publiken, skriver DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Lauren på Twitter.

Ryssland kommer att pausa sitt deltagande i nedrustningsavtalet med USA, sa Putin under sitt tal till nationen. Ryssland kommer inte att lämna avtalet, säger presidenten, men kommer inte att delta i nuläget.

Ryssland har världens största kärnvapenarsenal

I januari meddelade USA att Ryssland inte följer sina åtaganden under avtalet, kallat Start (Strategic Arms Reduction Treaty), genom att vägra låta inspektörer från USA besöka de ryska atomanläggningarna. Putin kallade under talet kraven för "totalt absurda".

Ryssland har världens största kärnvapenarsenal med nära 6 000 stridsspetsar.

Efter nära två timmar var Putins tal över. Det innehöll mycket som vi hört tidigare. Antivästlig retorik, anklagelser om att väst och Ukraina bär ansvaret för kriget och mot slutet även lite skramlande med landets kärnvapenarsenal.

Publiken var kanske som allra sömnigast när Putin talade om landets ekonomi, då han försökte måla upp en bild av stabilitet, mitt under pågående krig.

Början av ett tredje världskrig för Putin

Försvarsanalytikern professor Michael Clarke säger till Sky News att Putin ”verkligen satsade” i sitt tal, ”utan att lämna något diplomatiskt svängrum”.

ANNONS

– Putin sa att Ryssland har försökt förhandla, men att väst alltid har en dold agenda. För honom är det här början av ett tredje världskrig, säger Clarke.

Den ryske presidenten tror, enligt Clarke, ”verkligen att konflikten i Ukraina är en del av ett krig som väst för mot Ryssland i syfte att förstöra det.

Vladimir Putin ägnade en del av sitt tal åt att tala om den ryska ekonomin, och försäkra att landet står stabilt, trots sanktionerna. Men invasionen, som ursprungligen syftade till att snabbt erövra Kiev, har inte alls gått som Vladimir Putin har tänkt sig, och nu måste det ryska folket förbereda sig på större uppoffringar, menar Michael Clarke.

– De här uppoffringarna kan bara rättfärdigas om kriget handlar om något större än Ukraina, så det blir ett krig för överlevnad, säger han och fortsätter:

– Vi har hört allt det här förut, men när man sätter ihop allt i ett ganska sammanhängande narrativ lämnar det inget utrymme alls för diskussion.

Jens Stoltenberg: Ryssland attackeras inte av någon

Efter Putins tal sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens att Ryssland är aggressorn i konflikten, och inte attackeras av någon. Väst stöder bara Ukrainas självförsvar.

– Det är president Putin som startade det här imperialistiska erövringskriget och det är Putin som fortsätter att eskalera kriget, sa han.

ANNONS

LÄS MER:Fem punkter: Det innebär Putins kärnvapenbesked

Bakgrund: Kriget i Ukraina

I november 2021 kommer bilder som visar hur Ryssland börjat stationera ut upp emot 100 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. En månad senare presenterar Ryssland ett detaljerat kravbrev för västvärlden där man bland annat kräver att försvarsalliansen Nato ska dra sig tillbaka från östra Europa och inte expandera mer österut till någon av de forna sovjetstaterna.

Kraven avvisas av väst och i stället stiger oron för en kommande rysk invasion av Ukraina. Både EU och USA inleder diplomatiska samtal med Ryssland men samtalen uppges inte leda till något.

I början av 2022 ökar spänningarna i östra Europa. Nato framhäver gång på gång att man ser en upptrappning av den ryska militära närvaron runt Ukraina och Ryssland inleder också militärövningar tillsammans med Belarus.

Även Nato skickar mer trupper till sina allierade länder i östra Europa för att kunna försvara alliansen vid ett eventuellt angrepp från Ryssland.

Västvärlden hotar också med strikta sanktioner mot Ryssland vid en eventuell invasion av Ukraina men Ryssland förnekar att man skulle ha några planer på att invadera grannlandet.

Den 22 februari erkänner Ryssland de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som sedan flera år kontrollerats av ryskstödda separatister som självständiga. Erkännandet fördöms av västvärlden som nu inför de första sanktionerna mot Ryssland.

Två dagar senare, tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari, invaderas Ukraina av Ryssland.

ANNONS