Vasilij Nebenzia, Rysslands FN-ambassadör, hävdade på måndagen att Ukraina beskjuter civila. Arkivbild.
Vasilij Nebenzia, Rysslands FN-ambassadör, hävdade på måndagen att Ukraina beskjuter civila. Arkivbild. Bild: Seth Wenig

Ryska utspelet – påstår att Ukraina beskjuter civila

Under ett möte i FN:s säkerhetsråd påstod Rysslands ambassadör att ukrainska ”nationalister” – inte Ryssland – är skyldiga till dödandet av civila. Anklagelsen fick mothugg från flera håll, bland annat av USA, vars representant sade att Putin ämnar ”förstöra och terrorisera Ukraina”.

ANNONS

Ryssland fortsätter hävda sin oskyldighet vad gäller civila dödsfall i Ukraina. Enligt landets ambassadör i säkerhetsrådet, Vasilij Nebenzia, är det i stället ukrainska ”nationalistbataljoner” och ”nynazister” som beskjuter sin egen befolkning, något Ryssland ska ha fått nys om bland annat genom att avlyssna radiokommunikation i staden Mariupol.

– När de (flyktingar) anlände till kontrollpunkterna för att lämna staden blev de skjutna på plats av ukrainska nazister, påstod Vasilij Nebenzia i sitt anförande, dock utan att presentera några bevis.

Nebenzia hävdade även att befolkningen i princip hålls gisslan, då de enligt honom inte tillåtits använda evakueringskorridorerna Ryssland tidigare föreslagit – som ledde in i Ryssland och Belarus.

ANNONS
Ukrainas FN-ambassadör Sergij Kyslytsya hävdar tvärtom att Ryssland ligger bakom dödandet av civila.
Ukrainas FN-ambassadör Sergij Kyslytsya hävdar tvärtom att Ryssland ligger bakom dödandet av civila. Bild: Richard Drew

”Ryssland bär det fulla ansvaret”

Ukrainas representant Sergij Kyslytsya sade att det tvärtom är Ryssland som skjuter mot civila på flykt, något han bland annat kallade ”förskräckligt”.

– Ryssland bär det fulla ansvaret för dödandet av oskyldiga människor, förstörelsen av civil infrastruktur och hindrandet av en säker avresa för ukrainare och utländska medborgare, sade Kyslytsya enligt CNN.

Enligt FN:s organ för mänskliga rättigheter har 364 civila hittills bekräftats döda, varav 25 var barn. Ytterligare 759 personer har skadats till följd av striderna.

USA: Putin vill ”förstöra” Ukraina

Kyslytsya är långt ifrån den enda att anklaga Ryssland för våld mot civila. USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade exempelvis att hon är ”upprörd över ökade rapporter om Moskvas attacker”, samt att målet med invasionen nu är ”tydligt”.

– Det är tydligt att Putins plan är att förstöra och terrorisera Ukraina, sade Thomas-Greenfield, och tillade att USA är ”oroade över att världen måste ställa in sig på en väldigt lång och svår väg framåt.”

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Bild: Seth Wenig

Enligt henne verkar Putin också vara villig att offra tusentals ryska soldaters liv för att uppnå sina ”personliga ambitioner”, men menar att detta bara kommer skada Ryssland i slutändan.

– Frågan är bara hur mycket förödelse president Putin är villig att orsaka för detta enorma misstag, sade Linda Thomas-Greenfield.

ANNONS
ANNONS