Det ryska försvarsministeriet uppger att samtliga trupper har dragit sig ut från den ockuperade staden Cherson. Bilden visar ryska soldater i Cherson i slutet på maj.
Det ryska försvarsministeriet uppger att samtliga trupper har dragit sig ut från den ockuperade staden Cherson. Bilden visar ryska soldater i Cherson i slutet på maj. Bild: AP

Ryska försvarsministeriet: Alla trupper har dragit sig ur Cherson

Det ryska försvarsministeriet uppger att samtliga trupper har dragit sig ut från den ockuperade staden Cherson, vilket Tass rapporterar.

ANNONS
|

Ryssland uppger att deras väpnade styrkor evakuerat Cherson och helt lämnat de östra delarna av Dnepr-floden, vilket ryska medier rapporterar.

”Klockan 05.00 i dag, rysk tid, slutfördes överföringen av ryska trupper till den östra stranden av floden Dnepr. Ingen militär utrustning eller vapen har lämnats kvar på den västra delen av stranden”, skriver generallöjtnanten Igor Konashenkov, enligt Tass.

Chersons guvernör, Yaroslav Yanushevitj, har lagt upp en bild på Telegram från byn Blahodatne i utkanten av Cherson där man ser hur soldater viftar med ukrainska flaggor, vilket Reuters rapporterar.

I byn Posad Pokrovskij, cirka tolv kilometer från staden, ska en ukrainsk flagga vajat ovanför en busshållsplats.

ANNONS

Innebär stort bakslag för Ryssland

På onsdagen beordrade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att styrkorna skulle lämna floden Dneprs västra strand, rapporterar ryska medier. Det fanns risk för att styrkorna skulle kunna omringas om man stannade kvar på andra sidan floden och det går inte längre att försörja staden Cherson, rapporterar Der Spiegel.

Reträtten är ett stort bakslag för Ryssland. Cherson var den enda regionhuvudstad som man lyckats erövra.

Rådgivaren: Vill förvandla Cherson till ”en dödens stad”

Det finns en oro över vad som väntar när ukrainska styrkor går in i staden Cherson. Oleksij Arestovitj, en av president Zelenskyjs rådgivare, säger i en intervju som han publicerade på sin Facebooksida på torsdagen att ryssarna minerar tätt i de områden de lämnar för att försvåra för de framryckande ukrainska styrkorna. Även Michailo Polodjak, en annan av Zelenskyjs rådgivare, skrev på Twitter att Ryssland vill förvandla Cherson till ”en dödens stad”.

– De minerar allt de kan: lägenheter, kloaker. Artilleriet på andra sidan floden planerar att lägga staden i ruiner, skrev han.

Överstelöjtnant Geir Håken Karlsen, huvudlärare på Försvarets högskola i Norge, är inne på samma spår.

– Ryssland minerar när de drar sig tillbaka från landsbygden runt Cherson för att få avstånd mellan sig själva och den ukrainska offensiven. Att gå in i själva stadskärnan är alltid farligt, säger han till VG.

ANNONS

LÄS MER:Putins strategi: Hålla sig undan vid dåliga nyheter

LÄS MER:Uppgifter: Ryska styrkorna retirerar från Cherson

LÄS MER:Ledare för Cherson-regionen har dött

LÄS MER:Putins ”bästisars” vassa kritik mot den ryska krigföringen

ANNONS