Ryska fartyg lämnar Östersjön

De ryska landstigningsfartygen som i slutet på förra veckan observerades när de seglade in i Östersjön är nu på väg att lämna igen, säger försvarets insatschef Michael Claesson i P1.

ANNONS

Det var i slutet på förra veckan som tre ryska landstigningsfartyg observerades av när de seglade in i Östersjöområdet. Flera länders försvarsmakter var involverade i att följa fartygen, bland annat svenska flygvapnet.

Nu berättar försvarets insatschef att de ryska landningsfartygen är på väg att lämna Östersjön.

– De har anlänt och de har också gett sig av i nord-västlig riktning igen och är på väg ut ur Östersjön, säger Michael Claesson till Sveriges Radio P1.

Militärinsatsen på Gotland kommer däremot att fortsätta, berättar Michel Claesson.

– Vi genomför olika aktiviteter på olika platser i landet, en del syns en del syns inte. Det som har varit helt uppenbart och som har varit följt i väldigt stor omfattning är aktiviteterna på Gotland, säger han till Sveriges Radio P1.

ANNONS

Ryska fartyg observerades dock i Östersjön redan runt julhelgen vilket ledde till ett högre inflöde av militära resurser till Gotlands regemente. Militären har blivit alltmer synlig på och runt Gotland i och med landstigningsfartygen i Östersjön och den upptrappade situationen vid den rysk-ukrainska gränsen.

– Det är väl ingen hemlighet att hamnen i Slite är strategiskt viktig, så det är klart att vi visar upp oss här, sade Johan Ekstrand, som är närstridsledare på regementet P18 strax utanför Visby förra veckan.

ANNONS