AFD:s partiledare Jörg Meuthen (till vänster) och Berlinordföranden Georg Pazderski (till höger) på kongressen i Hannover.
AFD:s partiledare Jörg Meuthen (till vänster) och Berlinordföranden Georg Pazderski (till höger) på kongressen i Hannover.

Rörigt när tyska AFD valde ny ledning

Det tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har röstat fram en ny ledning. Efter en stökig valomgång blir det gruppledaren Alexander Gauland som tar plats bredvid Jörg Meuthen i partitoppen.

ANNONS
|

Jörg Meuthen har ensam varit partiordförande för AFD sedan Frauke Petrys avhopp tidigare i år. Under helgens kongress skulle Petrys ersättare utses, tillsammans med en ny partiledning, två beslut som kan ge en vink om partiets ideologiska riktning.

Gruppledaren Alxander Gauland hade enligt uppgift inga planer på att ställa upp i ordförandekampen och det var bäddat för Georg Pazderski, ordförande för AFD i Berlin, att fylla Petrys plats.

Överraskande utmanare

Meuthen valdes om med övertygande 72 procent. Men fullständigt överraskande fick Doris von Sayn-Wittgenstein nästan hälften av rösterna, 49 procent mot favoriten Pazderskis 47. Efter en andra valomgång låg båda fortfarande strax under de 50 procent som krävs och kongressen avbröts tillfälligt.

ANNONS

Båda drog tillbaka sina kandidaturer. Alexander Gauland ställde sig trots allt till förfogande och fick genast den nödvändiga majoriteten.

Mötet försenat

Sammanlagt omkring 600 delegater deltar i AFD:s kongress. Partiet, som driver en starkt invandrings- och islamfientlig politik, fick nära 13 procent av rösterna i valet och kom därmed in i förbundsdagen, något som sänt chockvågor genom det tyska politiska etablissemanget.

Mötet blev försenat sedan demonstranter hindrat delegater att ta sig in i byggnaden, och flera skadades i tumultet.

Polisen fick sätta in vattenkanoner för att skingra de demonstranter som samlats utanför kongresshallen i Hannover. Bland de skadade finns enligt Norddeutscher Rundfunk en polis som fick en flaska kastad mot sig.

TT

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland på tyska, grundades 2013. Partiet fick snabbt ett uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Vid en extrainsatt partikongress sommaren 2015 röstades den liberalkonservative partiordföranden och ekonomiprofessorn Bernd Lucke bort, och Frauke Petry tog över ledarskapet med Jörg Meuthen vid sin sida. Sedan dess har den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.

Under 2016 hade AFD stora framgångar i delstatsvalen i bland annat Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg och Mecklenburg-Vorpommern. Därefter skedde en nedgång i opinionsstöd, vilket många bedömare delvis förklarar med de många personkonflikterna i partiet. Vid kongressen i Köln i våras utsågs Alice Weidel och Alexander Gauland till toppkandidater inför höstens parlamentsval, sedan den då höggravida Frauke Petry förklarat att hon inte kandiderade.

I parlamentsvalet i september fick AFD 12,6 procent av rösterna, vilket gör partiet till det tredje största i förbundsdagen. Dagen efter valet meddelade Petry under dramatiska former att hon inte tänkte sitta i partiets riksdagsgrupp. Sedan dess har hon lämnat AFD och bildat en ny politisk rörelse, vilket gör Jörg Meuthen till ensam ledare. Petrys avhopp var kulmen på en tids uppslitande personstrider inom AFD, som bland annat grundade sig i att den nu avhoppade ledaren förespråkat en något mer pragmatisk linje än övriga partiledningen.

ANNONS