Efter att Ryssland invaderat Ukraina råder stor oro bland befolkningen. När GP var på plats vid gränsen var det 13 kilometer kö som fylldes på i rask takt när fler och fler bilar anlände.
Efter att Ryssland invaderat Ukraina råder stor oro bland befolkningen. När GP var på plats vid gränsen var det 13 kilometer kö som fylldes på i rask takt när fler och fler bilar anlände. Bild: Stefan Berg

Röda korset: Största engagemanget sedan tsunamin

Många svenskar har drabbats av Ukrainas öde. Röda korset berättar att deras insamling väckt ett sensationellt engagemang.
– Vi är på nivåer på första dygnet som vi inte sett sedan tsunamin 2004. Vi har samlat in över 10 miljoner kronor på 24 timmar, säger Per Westberg på Röda korset.

ANNONS
|

Flera hjälporganisationer har startat insamlingar för stöd till krigsoffren i Ukraina. Röda korset har arbetat i området i åtta år och berättar om ett enormt gensvar på sin insamling.

– Efter 2015 så har det inte alltid varit lätt att samla in till stora internationella katastrofer på samma sätt som tidigare, men nu känns det som ett väldigt stort engagemang och generositet.

Människor i Kiev samlas i skyddsrum efter att flyglarmen gått.
Människor i Kiev samlas i skyddsrum efter att flyglarmen gått. Bild: Emilio Morenatti

”Förändras timme för timme”

Per Westberg berättar att man arbetar tillsammans med ukrainska Röda korset och ICRC, en del av Röda korset-rörelsen med fokus på konflikter. Han förklarar att insatsen fortskrider på plats, trots tuffa förhållanden.

– Det handlar om mat, vatten, elektricitet och hälsovård. Karaktären förändras timme för timme, men det är det som är grunden, säger han.

ANNONS
Per Westberg, Röda korset.
Per Westberg, Röda korset.

Hur känns det att ni fått sån respons?

– I sig känns det fantastiskt, även om det är en tragedi som är bakgrunden. Men att se att det mötts med så mycket god vilja från svenska folket, det är underbart att se. Jag tror att många sett bilder från Ukraina och ser människorna som lever där och vad de utsätts för. Det tror jag är grunden till det stora engagemanget.

En kvinna och hennes dotter väntar på tåget när de försöker lämna Kiev.
En kvinna och hennes dotter väntar på tåget när de försöker lämna Kiev. Bild: Emilio Morenatti

SOS barnbyar har arbetat i Ukraina sedan mitten av 90-talet. Även för dem har arbetet intensifierats senaste tiden.

– Vi hade förstått att det var på gång, så vi har bland annat evakuerat barn från östra delarna av landet västerut. Då visste vi inte hur det skulle utveckla sig, men där de höll till i Luhansk till exempel har nu varit väldigt utsatta för attacker, säger Mattias Barsk på SOS barnbyar.

Stort engagemang

Även SOS barnbyar har märkt av ett stort engagemang bland svenskarna efter krigsutbrottet tidigare i veckan.

– Det har varit helt enormt stort. Vi har nog aldrig varit med om den här typen av respons tidigare. På ett dygn har vi samlat ihop ungefär sex miljoner kronor till Ukraina, och takten avtar inte, säger han.

Ett barn gungar i staden Sievjerodonetsk i Luhansk-regionen. Ett område som SOS barnbyar redan tidigare i veckan evakuerade barn från till de då tryggare delarna av landet i västra Ukraina.
Ett barn gungar i staden Sievjerodonetsk i Luhansk-regionen. Ett område som SOS barnbyar redan tidigare i veckan evakuerade barn från till de då tryggare delarna av landet i västra Ukraina. Bild: Vadim Ghirda

Han berättar att han haft daglig kontakt med biståndspersonal i Ukraina, som nu arbetar under både stressiga och oroliga förhållanden.

ANNONS

Hur är det med barnen i Ukraina?

– De som vi evakuerat är nu i trygghet i västra Ukraina, men det kan förändras timme för timme. Nu måste vi se vad vi kan göra i nästa steg, eftersom attackerna är så massiva i landet. Nu gäller det att skydda barnen och familjerna och vi arbetar fortfarande med akut hjälp, säger Mattias Barsk, och fortsätter:

– Några av barnen har varit med om krig förut som vi hjälpt till att bearbeta. Nu kommer ett nytt trauma för dem. Nästa steg blir att försöka hitta boenden och nya platser för vår verksamhet eftersom vi troligen inte kommer att kunna återvända, eller för att deras hem helt enkelt inte står kvar även om de skulle återvända. I Ukraina bor 96 000 barn på institutioner, alltså barnhem till exempel, så mycket är oklart hur det ska gå för dem.

”Gåvor strömmar in”

Rädda barnen har varit på plats i östra Ukraina sedan 2014 med humanitära insatser tillsammans med lokala organisationer. Där har man bland annat säkrat barns utbildning och delat ut hygienartiklar och kläder.

Caroline Thunved, insamlings- och kommunikationschef på Rädda barnen, skriver i ett mejl till GP att engagemanget för att stötta människor i Ukraina har varit stort från både privatpersoner och företag.

ANNONS

”Vi blir kontaktade av många företag och gåvor strömmar in. Det märks att många är väldigt berörda av det som sker och vill vara med och hjälpa till att skydda barnen som alltid drabbas värst i krig och katastrofer”, skriver hon.

Under ett dygn har Rädda barnen fått in cirka 700 000 kronor från privatpersoner. Insatserna bidrar till personal på plats, och enligt Caroline Thunved gör de allt de kan för barnen.

”Nu jobbar vi även med att ta fram en global appell för att säkra upp mer resurser för att kunna skydda barnen i både Ukraina och grannländerna”, skriver hon.

Så bidrar du till biståndsarbetet i Ukraina

Röda korset

Swisha valfri summa till 9008079

”Då går pengarna direkt till våra insatser i Ukraina”, säger Per Westberg på Röda korset.

SOS barnbyar

Swisha valfri summa till 123 320 0714

”Vi kommer fortsatt att behöva mycket stöd”, säger Mattias Barsk på SOS barnbyar.

Rädda Barnen

Swisha valfri summa till 902 00 33

”Din gåva för skillnad för barn som har det svårt – i Ukraina och runt om i världen”, säger Caroline Thunved på Rädda Barnen.

Lokala organisationer

En rad lokala organisationer hjälper också civilbefolkningen, som Razom for Ukraine, eller Voices of Children.

För en större sammanställning av välgörenhetsorganisationer i Ukraina finns en lista att läsa här.

ANNONS