Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med den ryske oligarken Oleg Deripaska. Här möts de under en kampanj i Vietnam för att USA och flera länder ska lyfta sanktionerna mot oligarken.
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med den ryske oligarken Oleg Deripaska. Här möts de under en kampanj i Vietnam för att USA och flera länder ska lyfta sanktionerna mot oligarken. Bild: Mikhail Klimentyev

Regeringen hjälpte rysk oligark – för att rädda svenska jobb

USA införde sanktioner mot oligarken Oleg Deripaska som stod nära den ryska presidenten Vladimir Putin. Regeringen försökte övertala USA att lätta sanktionerna – för att rädda oligarkens fabrik i Sundsvall, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS

Det var under åren 2018 och 2019 som Sverige ska ha genomfört en påverkanskampanj på USA. Kampanjen drevs av ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg. Anledningen var att USA hade genomfört sanktioner mot den ryska oligarken Oleg Deripaska som stått den ryske presidenten Vladimir Putin nära. Deripaska äger aluminiumföretaget Rusal som har fabrik i Sundsvall.

Det är SVT Nyheter som granskat amerikanska sanktionsdokument. De visar att Oleg Deripaska anklagats för bland annat utpressning, mutor och kopplingar till organiserad brottslighet. Han ska även ha varit inblandad i att påverka det amerikanska valet 2016. Oligarken har avvisat samtliga anklagelser.

Sveriges förra utrikesminister Ann Linde.
Sveriges förra utrikesminister Ann Linde. Bild: Wiktor Nummelin/TT

SVT:s avslöjande visar att Ann Linde och Mikael Damberg skickat brev till USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo i september 2018. Linde reste också till Washington och träffade politiker och företrädare för sanktionsmyndigheten OFAC. Ann Linde har hänvisat frågor till nuvarande utrikesminister Anna Hallberg som tillträdde hösten 2019. För SVT bekräftar hon kampanjen men säger att inställningen till Ryssland nu är annorlunda.

ANNONS

– Det har funnits en vilja och förhoppning om att kunna ha affärer med Ryssland och att det skulle gå åt rätt håll, säger hon till SVT Nyheter.

Mikael Damberg var näringsminister under regeringens kampanj mot sanktionerna. Idag är han finansminister.
Mikael Damberg var näringsminister under regeringens kampanj mot sanktionerna. Idag är han finansminister. Bild: Jessica Gow/TT

Mikael Damberg är idag finansminister och var näringsminister under kampanjen.

– Ytterst låg det hos amerikanarna. Jag tycker det var viktigt att man inte drabbades i onödan av sanktionerna, säger han till SVT.

USA slopade sanktionerna i januari 2019. Sedan förra året har EU infört sanktioner mot Oleg Deripaska.

ANNONS