På tisdagskvällen skulle Rysslands president Vladimir Putin hålla ett tal till det ryska folket, något som sköts upp till onsdagen.
På tisdagskvällen skulle Rysslands president Vladimir Putin hålla ett tal till det ryska folket, något som sköts upp till onsdagen. Bild: AP/TT

Putin beordrar delvis mobilisering

På onsdagen höll Putin ett tal till det ryska folket där han beordrade en delvis mobilisering i landet. Nu kallas 300 000 soldater in, uppger den ryska försvarsministern.

ANNONS

Signalerna om Putins eventuella tal kom redan på tisdagskvällen, men det sköts upp till onsdagsmorgonen.

I sitt tal beordrade Putin att en partiell mobilisering ska ske i Ryssland.

– För att skydda vårt moderland, dess suveränitet och territoriella integritet, för att säkerställa säkerheten för vårt folk och folk i de befriade territorierna, anser jag att det är nödvändigt att stödja förslaget från försvarsministeriet och generalstaben att genomföra partiell mobilisering i Ryssland Federation, säger Putin i talet.

– Jag betonar att det är partiell mobilisering. Endast de som är i reserv kommer att värvas.

300 000 reservister har nu kallats in, uppger Rysslands försvarsminister enligt Reuters.

ANNONS

I sitt tal sa Putin att han redan skrivit på ett dekret och att mobiliseringen kommer att inledas redan i dag.

Putin: Kiev-regimen har avstått från en ”fredlig lösning”

Putin säger att västländerna försöker "blockera" all självständighet och utveckling i Ryssland och i de självutnämnda folkrepublikerna.

– Väst vill tvinga på sin vilja på andra människor på ett brutalt sätt. Västvärldens mål är att försvaga och förstöra, det säger de själva öppet.

I sitt tal påstår han att Kiev-regimen offentligt avstått från en ”fredlig lösning” vilket gör att en ny offensiv anses vara ”oundviklig”.

– Det finns planer i USA att flytta konflikten in på ryskt territorium. Vi pratar inte bara om att Ryssland förstörs i strid, men även kulturellt, säger Putin

Vidare påstår han att att västvärlden har utfört ”kärnvapenutpressning” mot Ryssland och säger att väst har ”gått över alla gränser i sin aggression mot Ryssland”.

– När vår territoriella integritet är hotad använder Ryska federationen alla tillgängliga medel. Detta är ingen bluff.

Experten: Skenval tecken på panik

I talet sa han att Ryssland kommer att göra det som krävs för att skydda landet och de självutnämnda folkrepublikernas suveränitet och att de vill ”stödja medborgarnas vilja och självbestämmande". Putin sa att han även stödjer de som vill att folkomröstningarna ska hållas och att man kommer säkerställa att de genomförs under ”säkra förhållanden”.

ANNONS

Redan på fredag kommer det att hållas de så kallade folkomröstningarna som ska ge Kreml möjlighet att påstå att de ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk och Cherson tillhör den Ryska federationen.

Att de sker så snart anses tyda på att Ryssland känner panik inför Ukrainas motoffensiv i Charkiv, menar Rysslandsexperten Gudrun Persson enligt TT.

– Om de har sådana skenomröstningar för att ansluta sig till Ryska federationen så blir ju offensiven ett angrepp på Ryssland. Man hoppas att det på något sätt ska lägga sordin på den ukrainska offensiven, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

ANNONS