Oslo varnar: Då kan valrossen Freya avlivas

Valrosshonan Freya har tagit Skandinavien med storm när hon simmat från Danmark längs med den svenska kusten till Norge. Var hon än stannat till har hon samlat stora publiker. Men nu varnar myndigheterna i Oslo för att folk måste lämna henne i fred – eller så finns det en risk att hon kan behöva avlivas.

ANNONS

Kändisvalrossen Freya har tagit sig till Norge och är nu på besök i Oslo.

Norska VG rapporterade att Freya tagit sig till Frognerkilen och – i vanlig ordning – lagt sig tillrätta bland båtarna. På onsdagen fick en man sin båt förstörd efter att Freya rullat runt på den.

Och precis som när hon var på besök i Sverige så kan invånarna inte motstå att få hälsa på henne. Men nu varnar myndigheterna i Oslo för att människorna kan göra att Freyas liv svävar i fara.

Stadsmiljöverket i Oslo skickar nu ett tydligt budskap till stadens medborgare

ANNONS

"Åk inte närmare än tio meter med båt, vattenskoter eller liknande", skriver de på Facebook, enligt VG.

"Närgångna personer kan provocera fram flyktsituationer där Freya skadar sig på båtar eller bryggor. Det kan också leda till situationer där djuret anses utgöra en fara för människor. Det kan leda till att folk vill att Freya ska avlivas, vilket vi måste undvika."

Fiskeridirektoratet kan flytta Freya

Fiskeridirektoratet, Norges rådgivande myndighet inom fiskeri och havsbruk, menar att det avlivning endast skulle ske i sista hand. Därför riktar även de en tydlig uppmaning om att folk ska hålla avstånd till valrossen.

LÄS MER:Här simmar valrossen in i Strömstads hamn

"Valrossar är vilda, skyddade djur. Det betyder att avlivning är det sista alternativet. För att avliva måste det finnas en fara för liv och hälsa", säger kommunikationsrådgivaren Nadia Jdaini på Fiskeridirektoratet i ett sms till VG.

"Därför är det så viktigt att folk håller avstånd för att inte orsaka en farlig situation. När vilda djur känner sig hotade kan de attackera."

På torsdag kommer direktoratet att vara i fjorden med en egen båt som ska informera folk så att de inte kommer för nära Freya.

LÄS MER:”Var försiktig med valrossen”

Enligt VG förbereder man även för en eventuell omplacering av Freya.

– Vi har kontakt med yrkesverksamma, bland annat på Havsforskningsinstitutet, för att ta reda på hur detta kan göras. Vi är inte klara med att utreda detaljerna kring detta, och vi kommer att lämna information när någon flyttprocess är beslutad, säger kommunikationsrådgivaren Nadia Jdaini till VG i ett sms.

ANNONS

Pojke trillade i vattnet

Myndigheten varnar också för att det finns alltid finns risker för människor att närma sig ett vilt djur.

"En nyfiken/lekfull valross kan potentiellt dra en simmare under vattnet. Sannolikheten att detta inträffar är mycket liten, men du bör absolut inte simma i omedelbar närhet av en valross."

På onsdagen hamnade en 17-årig pojke nästan öga mot öga med Freya.

Pojken vill vara anonym men berättade för VG att han och hans moster var på en surfbrädetur vid Frognerkilen i Oslo när han plötsligt såg valrossen komma emot honom. Men en man på vattenskoter lyckades dra upp honom innan något hände.

Pojken säger att han var chockad och rädd. Han säger att han inte är från området och inte kunde ha vetat att valrossen fanns i närheten.

Enligt den norska miljömyndigheten utgör valrossar normalt sett ingen fara för människor så länge vi håller avstånd.

– Freya har till viss del vant sig vid människor omkring sig, men det här är ett stort, vilt djur som vi måste ta hänsyn till, både för djurets egen skull och för vår egen säkerhet, säger myndigheten.

ANNONS