Nu ska IS-svenskarna ställas inför rätta i Syrien

GP rapporterade nyligen att de svenska IS-fångarna ska ställas inför rätta i Syrien. Nu har Sverige – som första land – mottagit ett konkret förslag på hur det ska gå till från det kurdiska självstyret.
– Brottsoffren måste få rättvisa, säger det kurdiska självstyrets svenske representant Shiyar Ali till GP.

ANNONS
|

GP kunde så sent som förra veckan berätta att de svenska IS-fångarna ska ställas inför rätta på plats i Syrien. Nu har Sverige, som första land, mottagit ett konkret förslag på hur det ska gå till från det kurdiska självstyret.

– Det här är dels ett förslag till ansvarsutkrävande i regionen som är någonting som Sverige och många andra länder jobbat med en längre tid. Därför ju detta väldigt intressant, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot och fortsätter:

– Plus att det är intressant information för oss att de inte är beredda att, varken till Sverige eller något annat land, lämna ut enskilda barn och mammor om det inte har skett ett ansvarsutkrävande. Det är tydlig information som vi fick.

ANNONS
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Barn hålls kvar tills föräldrarna har prövats

GP har varit i kontakt med Shiyar Ali, svensk representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien, som säger att varken män, kvinnor eller barn – såvida de senare inte är föräldralösa – kommer att släppas förrän de vuxna prövats rättsligt i Syrien.

– Vårt mål är att skapa rättvisa och bekämpa terrorismen, säger han och fortsätter:

– När det gäller föräldralösa barn kommer vi däremot att jobba vidare för att kunna överlämna dem till respektive land.

Han vill inte nuläget inte gå in i detalj på hur förslaget ser ut, men säger:

– Det är ett helhetsförslag kring hur man ska driva frågan för att lagföra alla som har varit inblandande i det här, även kvinnor. Detta är en början och nu får vi diskutera vidare med Sverige.

Barn till IS-föräldrar kommer att hållas kvar till dess att föräldrarna ställts inför rätta.

– Om mamman eller pappan döms så kommer vi att ta upp barnens situation, och hur den ska hanteras, med respektive land. Vi måste hantera det enligt internationella regler och ta hänsyn till barnens bästa, säger Shiyar Ali.

"Sverige är mycket positivt"

Enligt honom kommer European institute for peace (EIP), där svenska UD:s tidigare kabinettssekreterare Annika Söder nyligen blev styrelseordförande, och Sverige att involveras i den fortsatta processen.

ANNONS

– I grund och botten handlar det om att ta fram en plan för rättvisa och hur vi kan avradikalisera de här personerna. Det är en omfattande process, men vi vet redan att många länder vill vara med och bidra, säger Shiyar Ali.

Shiyar Ali.
Shiyar Ali. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Har ni domstolar som kan hantera det här?

– Vi har under de senaste åren haft en fungerande rättsapparat och har också ställt ett antal syriska medborgare inför rätta, men just den här processen kräver en större apparat där det behövs mer resurser, erfarenhet och kunskap kring de här frågorna. Det har EIP.

Vilket gensvar har ni fått från Sverige?

– Sverige är mycket positivt. Vi har jobbat med den här planen under lång tid och diskuterat frågan med både UD, EIP och andra experter.

Vilka straff riskerar de svenskar som varit en del av IS?

– Det är inte mitt område att yttra mig kring, men det kan handla om fängelse i allt från månader till år. En rättslig prövning måste ske och den måste vara rättvis.

"Vill inte skicka folk till länder där de går fria"

I Sverige har det hittills inte varit straffbart att "enbart" vara medlem i IS. Är det straffbart enligt era lagar?

– De som har varit en del av IS har inte deltagit i någon humanitär organisation eller varit på semester – de har varit involverade i det IS har gjort och vi vill inte skicka folk till länder där de går fria, säger Shiyar Ali och fortsätter:

ANNONS

– Alla som har varit med i IS har på något sätt bidragit till, eller stött, terrorism. Det är ett brott som vi ser det, men jag kan idag inte säga exakt hur det kommer att bedömas.

När kan rättsprocesserna dra igång?

– Inom ett par månader tror jag att vi har bestämt hur processen ska se ut. När själva rättsprocesserna drar igång i praktiken kan jag inte riktigt säga, men för oss är det väldigt viktigt att det sker inom snar framtid.

Varför är Sverige det första land som får det här förslaget?

– Vi har haft en bra dialog med Sverige som tydligt markerat vikten av rättvisa, mänskliga rättigheter och kampen mot terrorism. Vi hade ett officiellt besök av en delegation i juni 2019, vilket vi uppskattar och är väldigt tacksamma för. Vi har fått stöd i den här processen och Sverige har visat engagemang i de här frågorna.

Livstids fängelse i straffskalan

Shiyar Ali säger att det är av yttersta vikt att alla de som fallit offer för IS nu får någon form av upprättelse.

– De här människorna har betalat dyrt och det har kostat oss mer än 11 000 liv och tiotusentals skadade som betalat med sina kroppar. Det är dem vi tänker på i första hand, säger han.

ANNONS

Rättsväsendet inom det kurdiska självstyret utdelar inga dödsstraff, men precis som i Sverige ingår livstids fängelse i straffskalan.

Kan livstids fängelse bli aktuellt för de värsta svenska IS-förbrytarna?

– Det får rättssystemet avgöra, konstaterar Shiyar Ali.

ANNONS