Bergsbestigare på väg upp mot bergets topp. OBS: Arkivbild.
Bergsbestigare på väg upp mot bergets topp. OBS: Arkivbild. Bild: Tashi Sherpa

Norrman sjuk i covid-19 på Mount Everest

Bergsbestigaren Erlend Ness skulle till världens högsta plats – men nådde bara Mount Everests basläger. Norrmannen insjuknade i covid-19 och evakuerades med helikopter.
– Det är inte optimalt att ligga isolerad i ett främmande land åtta dygn i rad, säger han till NRK.

ANNONS
|

Under gårdagen fick Erlend Ness, på plats i Nepal för att bestiga världens högsta berg Mount Everest, till slut lämna sjukhuset.

– Jag mår bra. Det är en lycklig dag för mig, säger han i ett klipp på sin Facebook-sida.

Sjuk på väg till baslägret

Erlend Ness är en rutinerad bergsbestigare och hade rest till Nepal tillsammans med två vänner. När de kom till Nepal fick de testa sig för covid-19 och var då negativa. Men på väg till Mount Everests basläger på 5400 meters höjd insjuknade norrmannen.

– Jag blev liggande i tältet i baslägret i tre dagar med syrgastillförsel. Coronan utlöste också diarré, säger han till NRK.

ANNONS

Då visste han inte om han hade fått höjdsjuka eller om det var corona.

– Jag fick vätska i lungorna. Det är en förfärlig situation att vara i.

Efter det evakuerades norrmannen med helikopter och hamnade sedan på sjukhus i Katmandu. Dessutom har även en sherpa, en lokal bergsbuide, som var del av norrmannens klättringslag insjuknat i covid-19. Resten av klättringslaget fortsatte försöket att nå bergets topp.

– Efter tio år av bestigning av höga berg runtom i världen utan någon höjdsjuka, inte ens huvudvärk, så blev jag väldigt sjuk på väg upp till Everest basläger, skriver Erlend Ness på Facebook.

Osäkert om det blir fler försök

Detta var det andra försöket som norrmannen gjort för att bestiga det 8848 meter höga berget. 2018 misslyckades expeditionen på grund av att klättrarna fick sina syrgascylindrar stulna. Erlend Noss har inga planer på att sluta bestiga berg – men om det blir fler försökt på just Mount Everest är osäkert.

Mount Everest ligger på gränsen mellan Tibet och Nepal. De flesta försök att bestiga berget startar från den nepalesiska sidan. När spridningen av covid-19 tog fart förra året stängde nepalesiska myndigheter ner möjligheten för utländska klättrare att bestiga berget.

Men i år började lokala myndigheter återigen utfärda tillstånd att bestiga berget. April och maj är högsäsong och egentligen den enda perioden på året som väderförhållandena på berget medger försök att ta sig till toppen.

ANNONS
ANNONS