Norge hårt drabbat av ovädret Hans

Ovädret Hans har orsakat jordskred, svåra skador på infrastruktur och tvingat över människor till evakuering. Samtidigt är trafiken i stora delar av landet avstängd – mellan Oslo och Trondheim är samtliga huvudleder avstängda.

ANNONS
|

Ovädret Hans har drabbat vårt grannland i väster hårt. Under onsdagsmorgonen visade mätningar att det hade kommit över 107 millimeter regn på bara ett dygn. Över 2 000 människor har tvingats lämna sina hem och försäkringsbolaget Gjensidige registrerade i rekordfart över 1 000 skadeanmälningar under onsdagen.

– Vi hade räknat med att passera 1 000 skadeanmälningar under dagen, men inte fullt så snabbt, säger bolagets kommunikationschef Line Marcelius till VG.

Även försäkringsbolaget har tagit emot över 500 skadeanmälningar. Enligt danska TV2 beräknas skadorna uppgå till över 520 miljoner svenska kronor.

"Potential för en mycket allvarlig händelse”

Älven Drammenvassdraget kan drabbas av en av dess största översvämningar någonsin, rapporterar NRK. Vattnet, som redan står högt, fortsätter att stiga.

ANNONS

– Drammen är utsatt för översvämning, och situationen är sådan att de vattenflöden vi har i de övre delarna av det här vattendraget i vissa fall är rekordhöga. Så potentialen för en mycket allvarlig händelse, nedströms mot Mjøndalen och Drammen, är stor, säger Ivar Berthling, chef för skredvarningssektionen på Norges vatten- och energidirektorat.

Husvagnar krossades mot bro

Bilder från Hemsedal visar hur en husvagnar och stugor sveps med av översvämningarna och krossas mot en bro. Kvar blir bara flisor som fortsätter nedströms.

Kvinna dog i älven

I Bagn, Nord Aurdal, har hus förstörts av jordskred och en kvinna i 70-årsåldern har avlidit efter att hon fallit ner i en älv. Samtidigt är trafiken på många håll lamslagen av avstängda vägar. Båda huvudlederna mellan Oslo och Trondheim är avstängda och människor avråds från att ta bilen mellan de båda städerna.

– Vi uppmanar folk i de berörda områdena att hålla sig hemma om de kan, säger Cato Løkken vid Statens vegvesen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Stora delar av regionerna Viken och Innlandet har röd varning, den högsta nivån, utfärdats för översvämning och jordskredsrisk. Människor uppmanas att hålla sig borta från bäckar och vattendrag som kan gå över sina bräddar.

Det finns risk för dödsfall i Innlandet, befarar fylkesordförande Aud Hove.

ANNONS

– Vi befinner oss i en krissituation av nationell dimension. Människor är isolerade i flera samhällen och räddningstjänsten riskerar att inte kunna nå personer som behöver hjälp, säger hon i ett pressmeddelande enligt NRK.

Även om regnet avtar så kommer skadorna från översvämningar och jordskred att öka, rapporterar norska medier. Hur stor förödelse Hans kommer att orsaka återstår att se.

LÄS MER:Översvämning vid norskt kraftverk – militären ska spränga dammlucka

LÄS MER:SMHI: Så länge stannar ovädret över Göteborg

LÄS MER:Ovädret Hans leder till högre priser på skaldjur

LÄS MER:Stormen bara en försmak av klimatkrisen enligt forskare

ANNONS