Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Arkivbild
Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Arkivbild Bild: Markku Ulander

Niinistö och Marin vill gå med i Nato

Nu har Finland tagit det första formella steget mot ett Natomedlemskap efter att landets president Sauli Niinistö och landets statsminister Sanna Marin meddelat i ett pressmeddelande att de står bakom ett Natomedlemskap.

ANNONS
|

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna”, skriver Niinistö och Marin i det gemensamma pressmeddelandet.

Finland påbörjar nu en process för att ansluta sig till försvarssamarbetet Nato. Inga presskonferenser väntas hållas i dag då Finlands statsminister för närvarande befinner sig i Tokyo, Japan.

Torsdagens besked är på sätt och vis ett principbeslut. Det eftersom presidenten leder landets utrikes- och säkerhetspolitik i samråd med statsrådet, alltså regeringen.

ANNONS

Det betyder att presidenten och regeringen skulle kunna bestämma sig för att ansöka om medlemskap vilken dag som helst. Men riksdagen har fått tid att bilda sig en uppfattning om saken utifrån en redogörelse om den säkerhetspolitiska miljön som regeringen tidigare har lämnat.

På lördag kommer också de finländska Socialdemokraterna meddela sin inställning i frågan, och vid det laget har alla partier gjort detsamma.

Egentliga beslutet på söndag

Det egentliga beslutet om att ansöka om Natomedlemskap fattas på söndag, enligt uppgifter till TT.

Det slutgiltiga beslutet fattas av presidenten och regeringen i det gemensamma utskottet för utrikes- och säkerhetspolitik. Efter det ordnas en presskonferens där Niinistö, Marin och troligtvis även utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen deltar.

Enligt finländska mediekällor kommer regeringen därefter lämna sitt förslag om Natomedlemskap till riksdagen. Förslaget är sannolikt i form av en kort redogörelse om varför Finland ansöker om medlemskap.

Riksdagsbehandling

Redogörelsen ska därefter behandlas i riksdagen tillsammans med den tidigare redogörelsen om det säkerhetspolitiska läget. Arbetet med redogörelsen påbörjas på måndag. Det går inte att säga hur lång tid riksdagsbehandlingen tar, men den lär gå snabbt.

Riksdagens behandling av redogörelserna avslutas med att riksdagen tar ett ställningstagande. Det skickas till regeringen i form av en skrivelse varpå Finland kan närma sig Nato med en formell ansökan om att bli inbjuden.

ANNONS

Ansökan om att bli inbjuden lämnas in i brevform och undertecknas sannolikt av utrikesminister Pekka Haavisto. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har lovat att pressa ner tiden för den formella inbjudan.

ANNONS