Misstanken: Wuhanforskare kan ha startat covidspridningen

Redan i november 2019 sökte tre forskare vid ett labb i Wuhan sjukhusvård med covidliknande symptom, skriver Wall Street Journal som tagit del av en amerikansk underrättelserapport. Med avslöjandet blåser debatten om virusets uppkomst åter till liv.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt en tidigare opublicerad underrättelserapport ska tre forskare vid ett forskningslabb i Wuhans redan i november 2019 ha blivit tillräckligt sjuka för att behöva uppsöka sjukhusvård för ”coronaliknande” symptom.

Debatten om viruset ursprung har varit högljudd och intensiv. WHO:s utredare, som i januari släpptes in i Kina, skrev i sin första rapport att viruset troligtvis spreds från fladdermöss till människa via ett annat djur. De avfärdade teorin om att viruset smitit ut från Wuhanlabbet som ”extremt osannolikt”.

Men det nya avslöjandet väcker nya frågor. Enligt Kina härrör det första kända smittofallet från den 8 december 2019. WHO:s team på plats i Wuhan uppgav i sin första rapport att det kan ha skett viss spridning i staden redan under oktober och november.

ANNONS

WHO-gruppen har även fått hård kritik, bland annat då en av de ledande forskarna, zoologen Peter Daszak, ansetts jävig då han tidigare samarbetat med det utpekade labbet i Wuhan.

Källa: Informationen av utsökt kvalitet

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus framhöll i mars att alla ursprungliga teorier om virusets ursprung fortfarande är på bordet.

– När jag läser rapporten förstår jag det som att alla hypoteser är öppna, vilket motiverar fullständiga och fortsatta studier, sa han.

Labbet i Wuhan har ännu inte släppt rådata, säkerhetsloggar eller labbrapporter rörande sitt omfattande arbete med coronavirus i råttor, varför många ser labbet som den troligaste källan till spridningen av covid-19.

Olika myndighetskällor som Wall Street Journal talat med tolkar värdet av de nya uppgifterna olika. En källa säger att informationen kommer från en internationell partner och att de kan vara betydelsefulla, men att ytterligare utredningar behövs.

En annan källa säger:

– Informationen vi fick kom från olika källor och var av utsökt kvalitet. Den var väldigt precis. Vad den inte sa oss var exakt varför de (forskarna reds. anmärkning) blev sjuka, säger källan till tidningen.

ANNONS