Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

19 barn och två vuxna har dödats i samband med en skolskjutning i Texas, USA. Den misstänkte skytten, 18-årige Salvador Ramos, sköts till döds i samband med polisinsatsen. En tidigare klasskamrat berättar för CNN att han fick bilder på vapen av Salvador Ramos dagar före dådet.

ANNONS

På tisdagseftermiddagen, lokal tid, larmades polisen i Texas till grundskolan Robb Elementary School i staden Uvalde med drygt 16 000 invånare. På platsen pågick en aktiv skjutning och initialt rapporterade flera medier att två personer dödats och ytterligare ett dussin skadats.

Skolan har nära 600 elever i andra, tredje och fjärde klass, enligt AP News.

Den misstänkte 18-åringen, Salvador Ramos, var själv från trakten och var elev på Uvaldes gymnasieskola. Han ska enligt amerikanska medier börjat skjuta utanför skolan med en pistol och möjligtvis ett gevär, sen stormade han skolan. Enligt lokal polis tyder allt på att han agerat ensam.

ANNONS

Under natten steg dödssiffran. Vid klockan 04.10, svensk tid, bekräftade Erick Estrada, sergeant vid Texas departement för allmän säkerhet, att minst 21 personer har avlidit. Av dessa var 19 stycken barn, 7-10 år gamla, berättade han för CNN.

Det lokala sjukhuset har tidigare uppgett att 13 elever vårdas på deras akutmottagning, utan att specificera allvarligheten i deras skador. Dessutom sköts två poliser i samband med ingripandet, men de rapporteras inte ha livshotande skador.

Sköt sin farmor innan

Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede, men de initiala uppgifterna tyder på att gärningsmannen först sköt sin farmor i hennes hem. Han lämnade sedan platsen i ett fordon men kraschade i närheten av skolan. Där dumpade han sin bil och begav sig in i byggnaden, varpå massakern påbörjades. Farmodern ska vara allvarligt skadad men fortfarande vid liv, rapporterar CNN.

Något motiv bakom skolskjutningen, som redan nu är en av de dödligaste i amerikansk historia, har ännu inte klarlagts. Den misstänkte gärningsmannen, 18-årige Ramos Salvador, sköts till döds i samband med polisinsatsen.

För CNN berättar en tidigare klasskamrat till Ramos Salvador hur 18-åringen skickat bilder på vapen och ammunition till honom dagar innan dådet.

– Jag frågade honom, varför har du det här? Och han svarare, oroa dig inte över det, säger personen som vill vara anonym till CNN.

ANNONS

Vännen: Ramos Salvador mobbades

Vännen som säger sig ha varit ganska nära Ramos Salvador berättar att de två brukade spela X-box tillsammans. Han berättar också att den 18-åriga skytten blev retad av andra på grund av sina kläder, sitt läspande och familjens ekonomiska situation.

– Han började att inte gå till skolan, långsamt slutade han och kom knappt till skolan, säger vännen.

Deras vänskap ska också sakta ha runnit ut i sanden, men en sporadisk kontakt fanns enda fram till dådet.

Ramos Salvador jobbade enligt amerikanska medier på hamburgerkedjan Wendýs. En av hans kolleger där vid namn Adrian Mendes, berättar att han oftast höll sig för själv.

– Han kändes som den tysta typen, en som inte säger så mycket. Han socialiserade inte direkt med de andra anställda. Han arbetade och fick betalt.

Enligt The New York Times väntar föräldrar fortfarande besked kring sina barn.

Salvador Ramos, 18, misstänks för att ha genomfört masskjutningen.
Salvador Ramos, 18, misstänks för att ha genomfört masskjutningen. Bild: Police Handout

ANNONS