Invånare i Xian masstestas för covid-19.
Invånare i Xian masstestas för covid-19. Bild: Tao Ming

Miljonstad öppnar efter en månad i lockdown

Kinesiska myndigheter har nu valt att öppna upp miljonstaden Xian igen efter en månads lockdown, rapporterar nyhetsbyrån AP. Staden, med cirka 13 miljoner invånare, sattes i hård lockdown i december efter att runt 140 personer bekräftats smittade med covid-19.

ANNONS
LocationKina||

Lockdown och masstestning har blivit en del av vardagen i staden Xian där kinesiska myndigheter försökt uppnå en nollvision när det kommer till coronasmittade. När staden först sattes i lockdown i december tilläts en person från varje hushåll lämna hemmet varannan dag för att handla mat. Restriktionerna hårdnade sedan och ingen tilläts lämna sitt hem.

Trots att myndigheterna lovade att alla hushåll skulle få mat hemlevererad gratis kom snart vittnesmål om att systemet inte fungerade och människor tvingades till byteshandel med sina grannar för att få något att äta.

Förutom matbrist kom också vittnesmål om att människor nekades akutsjukvård på grund av att de behövde uppvisa ett negativt covid-test för att släppas in på sjukhusen.

ANNONS

Staden Xian ligger cirka 100 mil från Peking där vinter-OS ska hållas i februari och kinesiska myndigheter jobbar för att förhindra smittoutbrott inför OS. Bland annat har myndigheterna krävt att två miljoner invånare i ett av Pekings distrikt ska testas efter att man hittat ett tiotal smittade i distriktet, skriver AP.

Under måndagen rapporterades 18 nya covidfall där människor smittats i Kina. Sedan pandemins början har man i landet haft 105 660 smittofall och 4 636 dödsfall som tillskrivs covid-19, rapporterar AP.

ANNONS