Emina Pasic, ordförande för föreningen APU Network, som syftar till brobygge mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina.
Emina Pasic, ordförande för föreningen APU Network, som syftar till brobygge mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina.

"Människor kan gå vidare mot framtiden"

Domen mot Ratko Mladic markerar ett viktigt avslut för människor i Bosnien-Hercegovina.

ANNONS
|

Hon tvingades själv fly utrensningarna på Balkan i början av 90-talet, och tog sig från krigets Sarajevo till tryggheten i Sverige.

Hennes landsmän skulle de följande åren komma att utsättas för krigsbrott av en magnitud Europa inte skådat sedan andra världskriget. Och nu har FN-tribunalen i Haag slagit fast att dessa i olika utsträckning orkestrerades av generalöverste Ratko Mladic.

Viktig för framtiden

Domstolen fann Mladic skyldig på tio av elva åtalspunkter.

- Idag har rättvisa nåtts, säger Emina Pasic, numera ordförande för organisationen APU Network, som syftar till brobygge mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina.

ANNONS

Domen mot Mladic är den sista i raden mot politiker och militärer inblandade i Balkankrigen, och har stort symbolvärde.

Domen sätter punkt

- Det är ett väldigt viktigt steg för den framtida utvecklingen i Bosnien-Hercegovina, för kommande generationer och för integrationen med EU. Samtidigt ser jag också det här som en väldigt viktig seger i kampen mot extremism i Europa. Det var extremistiska krafter som ledde fram till de här händelserna, säger Emina Pasic.

Trots att en ny generation har hunnit växa upp är kriget som ett öppet sår i det kollektiva minnet.

- Händelserna under kriget är så väldigt svåra och tunga, vilket också gör dem svåra att glömma. Många människor lider dagligen av de här minnesbilderna och av vad de har upplevt. Domen är en milstolpe för en ljusare framtid i Bosnien-Hercegovina, säger Emina Pasic.

TT
ANNONS