Storbritanniens premiärministrar håller ofta anföranden på gatan framför residenset Downing street nummer 10. Här talar Theresa May i våras.
Storbritanniens premiärministrar håller ofta anföranden på gatan framför residenset Downing street nummer 10. Här talar Theresa May i våras.

Man fast för terrorkomplott mot May

De skulle spränga sönder grindarna till Downing Street och sedan storma in och mörda Theresa May. Så löd terrorplanen enligt brittiska åklagare.

ANNONS
|

Misstankarna presenterades i London på onsdagen, när två gripna unga män gjorde ett första framträdande i domstol.

Enligt utredare verkar tanken ha varit att ta sig in på det avspärrade Downing Street genom att utlösa en bomb, gömd i en väska. I det efterföljande kaoset skulle gärningsmännen, utrustade med knivar och mer sprängmedel, sedan attackera May vid eller i hennes residens på Downing Street nummer 10.

Ville med i IS

Männen greps nyligen i Birmingham respektive London. I alla fall i nuläget framförs formella misstankar för May-komplotten bara mot den ene, medan den andra anklagas för försök att ansluta sig till terrorrörelsen IS, rapporterar nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Komplotten var uppenbarligen ganska primitiv – från grindarna vid gatumynningen är det en bra bit till premiärministerns dörr på hus nummer tio, och i synnerhet när May är på plats kryllar området av polis.

Grindar sedan 1989

Brittiska myndigheter varnar för att terrorrörelsen IS nu hetsar till fler attacker i västvärlden när gruppens försök till ett "kalifat" i Irak och Syrien har kollapsat. Men om några fler är inblandade i Downing Street-planen är oklart.

Residenset för Storbritanniens premiärminister ligger på Downing Street sedan över 200 år. Den pittoreska gatan i centrala London var öppen för allmänheten fram till 1989, då terrorhotet från nordirländska extremister fick myndigheterna att sätta upp rejäla svarta grindar i båda gatumynningarna.

TT
ANNONS