Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Lavrov: Reell risk för ett tredje världskrig

Rysslands utrikesminister har under en intervju varnat för att det finns en stor risk för att ett tredje världskrig står för dörren, rapporterar AFP.

ANNONS
|

Det är under en intervju med den ryska nyhetsbyrån Interfax som Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, har gjort uttalandet, rapporterar AFP.

Under intervjun ska Lavrov ha sagt att det finns en ”reell risk” för att ett tredje världskrig bryter ut som en följd av kriget i Ukraina.

– Faran är verklig, den är på riktigt, man kan inte underskatta den, säger Sergej Lavrov till Interfax.

Anklagar Zelenskyj

Under samma intervju säger han att fredsförhandlingarna kommer att fortsätta och anklagar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att ”låtsats” förhandla.

– God vilja har sina begränsningar, men om det inte är ömsesidigt, hjälper det inte förhandlingsprocessen, säger Sergej Lavrov.

ANNONS

Flera medier, däribland den ryska tidningen Ria, har rapporterat att Sergej Lavrov har uttalat en risk för ett kärnvapenkrig. Han påminde då om att de fem kärnvapenländerna kommit överens om att inte använda kärnvapen vid ett möte i januari.

– Det är vår principiella position. Vi utgår från den, säger han.

Ukrainas utrikesminister, Dmytro Kuleba, har kommenterat Lavrovs uttalande på Twitter:

”Ryssland har förlorat sista hoppet att skrämma världen från att stödja Ukraina. Det är därför det pratas om en ”reell” risk för ett tredje världskrig. Det här innebär bara att Moskva befarar nederlag i Ukraina. Därför måste omvärlden öka sitt stöd till Ukraina så att vi segrar och säkrar europeisk och global säkerhet.”

ANNONS