Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes amerikanske kollega Rex Tillerson fotograferade i samband med ett enskilt möte vid OSSE-mötet i Wien.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes amerikanske kollega Rex Tillerson fotograferade i samband med ett enskilt möte vid OSSE-mötet i Wien.

Kritik mot Jerusalembeslut vid Tillersonmöte

Utrikesminister Margot Wallström (S) har framfört starka invändningar mot president Trumps Jerusalembeslut vid en träff med sin amerikanske kollega. Utrikesminister Rex Tillerson sade att han ska fortsätta att arbeta för fred i Mellanöstern.

ANNONS
|

- Han repeterade att det här är Trumps bestämda vilja och beslut. Och han sade att det också fanns förväntningar på det här, att det är något man utlovat, berättar Wallström för TT efter mötet.

- Men samtidigt sade han att han är i kontakt med parter i regionen och att han tänker fortsätta att agera för fred.

ANNONS

Negativa effekter

De båda kollegorna möttes enskilt i samband med det årliga ministerrådsmötet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien. Wallström beskriver samtalet som "väldigt bra" och understryker att relationen mellan Sverige och USA är god och långvarig.

Men när det gäller Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och beslutet att flytta den amerikanska ambassaden dit är de två överens om att vara oense.

- Jag sade till honom att jag redan har framfört våra starka invändningar mot beslutet och de negativa effekter som vi tror att det kan få på fredsprocessen och på stabiliteten i regionen, berättar hon.

- Vidare sade jag att vi förstås ansluter oss till vad EU har uttalat, att vår syn förblir att Jerusalems status ska avgöras i förhandlingar och att vi fortsätter att stödja tvåstatslösningen.

"Agerar lojalt"

Tillerson i sin tur gav inga detaljer om de många frågor som Trumps besked efterlämnade, bland annat rörande östra Jerusalems status och tidsplanen framåt. Men han sade att han märkt av de starka reaktionerna på beslutet.

ANNONS

TT: Amerikanska medier rapporterar att både Tillerson och försvarsminister Jim Mattis motsatte sig beslutet, berörde han det med dig?

- Han är ju utrikesminister och han agerar förstås lojalt med sin president och han återgav vad presidenten har sagt och hur han motiverar det, svarar Wallström.

Rex Tillersons resa i Europa har skuggats av avskedsrykten på hemmaplan. Till en början hade han planerat ett besök i Sverige mellan Natos utrikesministermöte i Bryssel och OSSE-mötet, men det ställdes in. Tillerson och Wallström diskuterade vid sitt möte även situationen i Nordkorea och Ukraina.

TT
Fakta: Rex Tillerson

Namn: Rex Tillerson

Ålder: 65 år, född 1952 Wichita Falls i Texas

Familj: Gift med affärskvinnan Renda St Clair, fyra barn

Karriär: Ingenjören Tillerson började jobba på Exxon Company 1975. 1989 blev han ansvarig för företagets olje- och gasproduktion i stora delar av Texas, Oklahoma, Arkansas och Kansas. 1995 blev han ordförande för Exxon Yemen Inc. 1998 blev han vice ordförande för Exxon Ventures (CIS) och ordförande för Exxon Neftegas. I de rollerna var han ansvarig för Exxons företag i bland annat Ryssland och Kaspiska havet. Mellan 1999 och 2006 fortsatte han att klättra i Exxonsfären och 2006 utsågs han till styrelseordförande och vd för Exxon. Svors in som USA:s 69:e utrikesminister den 1 februari i år.

Övrigt: Tillerson är scout och 2010–2012 var han ordförande för pojkscouterna i USA. 2013 tilldelades han Vänskapsorden av Rysslands president Vladimir Putin.

Källor: Exxon Mobil, amerikanska UD och CNN

ANNONS