John F Kennedy sköts ihjäl i Dallas den 22 november 1963. Arkivbild.
John F Kennedy sköts ihjäl i Dallas den 22 november 1963. Arkivbild.

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

ANNONS
|

Hemligstämpeln, som senast förlängdes 1992 av dåvarande presidenten GeorgeHW Bush, löper ut på torsdag. Trump skriver på Twitter att han kommer att tillåta att dokumenten släpps.

Det rör sig om 3100 sidor, merparten av dokumenten är från 1960- och 70-talen, medan ett fåtal författade av CIA daterar till 1990-talet. Många av de senare dokumenten är brev skickade av CIA till en särskild federal granskningskommitté som vid tidpunkten försökte bestämma hur mycket av utredningen från 60-talet som skulle kunna offentliggöras utan att den nationella säkerheten och diplomatiska relationer riskerade att ta skada, rapporterar Politico.

CIA och FBI emot

Att vissa dokument är så nya som från 1990-talet gör att de måste granskas väldigt noggrant innan de släpps, så att den nationella säkerheten inte riskeras. Både CIA och FBI är emot att hemligstämpeln lyfts.

ANNONS

En källa inom kongressen uppger för Politico att Trump har varit under press av CIA att förse utredningen med fortsatt blockad, detta för att skydda säkerhetstjänsten och dess agenter från insyn. Innan dagens besked har analytiker hållit det för sannolikt att presidenten inte skulle häva hemligstämpeln.

Konspirationsteorier

Kennedy-mordet har varit föremål för en uppsjö av konspirationsteorier, vilket också var en av anledningarna till att hemligstämpeln förlängdes på 1990-talet. En av dessa konspirationer har Trump spritt själv.

Teorin gör gällande att pappan till en av de republikaner som tävlade med Trump om presidentposten inför valet, Ted Cruz, skulle ha varit vän med Lee Harvey Oswald, mannen som har pekats ut som Kennedys mördare. Cruz och hans far har nekat till anklagelserna.

Trumps tidigare rådgivare och nära vän Roger Stone har i en bok också pekat ut USA:s tidigare president Lyndon B Johnson som ansvarig för mordet.

TT
ANNONS