Folkmassa fredag kväll framför katalanska regeringens säte i Barcelona.
Folkmassa fredag kväll framför katalanska regeringens säte i Barcelona.

Känslosam dag för miljoner katalaner

För miljoner katalaner blir fredagen den 27 oktober 2017 en oförglömlig historisk referens. När regionparlamentet slog fast att en förklaring om självständighet röstats igenom, brast det för många i folkmassan som samlats i närheten.

ANNONS
|

- Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättsstat, sade talmannen Carme Forcadell vid 15.30-tiden.

Ett enormt jubel steg från de tusentals som i timmar tålmodigt väntat i hettan framför storbildsskärmar som visade debatten inför omröstningen.

Folk kramade varandra, det skålades, tårar rann – ännu någon timme efteråt sågs många med rödgråtna ögon, en del fortfarande hulkande – och det var en glädje bland dessa självständighetsivrare som gjorde stort intryck.

ANNONS

Fira, fira, fira

- Det här är bara första steget, säger en tagen Jordi Abelló minuterna efter omröstningen.

Han tror inte att det andra steget – spanska statens åtgärder med stöd av artikel 155 – kommer att märkas mycket.

- Vad ska de göra? Ta över med våld? Då kommer inte Europa att titta på passivt längre. Och vi är beredda att skydda våra institutioner om så krävs, säger Jordi Abelló.

Makan Anna Sunyer tror inte heller att följderna av beslutet i det katalanska parlamentet blir alltför kännbara. I kväll ska paret till släktingar och fira rejält. Ett enstaka litet glas kommer inte att vara nog, låter hon förstå:

- I morgon är en annan dag, skrattar hon med ett färskt minne för livet liksom så många andra katalaner.

ANNONS

Fredligt försvar

Bärande små skyltar med ordet "frihet" väntade ett medelålders gäng in beskedet från parlamentet.

- Vi har väntat länge på den här dagen, säger Maria.

Hennes man Toni fyller i:

- Katalonien blir en egen republik och vi kommer att försvara den med alla till buds stående fredliga medel.

TT: Artikel 155-åtgärderna då?

- Vi kommer inte att lyda. Krävs det kommer vi att skydda parlamentet och andra institutioner med våra kroppar.

Lång väntan på torget

Stämningen på gatorna var allmänt lugn, laddad och förväntansfull inför omröstningen. Men också åt det lite mer hätska hållet.

- Jag vill bara fly från Spaniens fascistregim. Visst är jag rädd för vilka konsekvenserna blir av vår utropade självständighet. Vi får vara beredda på att centralmakten använder våld igen, säger 30-åriga Nuria och svalkar sig i hettan vid storbildsskärmarna med en kall öl.

ANNONS

På kvällen fortsatte folkfesten. Plaça de Sant Jaume, där regionregeringens byggnad ligger mitt i turiststråken, proppades igen totalt. Alla där hoppades på att regionpresidenten Carles Puigdemont skulle framträda och utropa republiken Katalonien.

Men efter flera timmar hade ingen Puigdemont dykt upp. I stället underhölls folkmassan av olika musikgrupper. Visserligen hade något framträdande av regionpresidenten inte utlovats – men det är ingen djärv gissning att kvällens besked från Madrid att han avsatts och att det katalanska parlamentet upplösts fick separatistledningen att extremt noga överväga nästa mått och steg i sin strid mot regeringen i Madrid.

TT:s utsände
ANNONS