Irlands premiärminister Leo Varadkar.
Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Irlands premiärminister: Slutet på början

Reaktionerna är blandade på morgonens besked om en överenskommelse mellan EU och Storbritannien om att fortsätta till nästa fas av brexitförhandlingarna. Avtalet är slutet på början, enligt Irlands premiärminister Leo Varadkar.

ANNONS
|

- Det här är inte slutet, utan slutet på början. Vi kommer att fortsätta vara fullt ut engagerade och vaksamma genom fas två, säger han enligt nyhetsbyrån AFP, syftande på nästa del av samtalen mellan Storbritannien och EU om det brittiska EU-utträdet.

Hammond: "Glad"

Den brittiske finansministern Philip Hammond beskriver avtalet som en energiinjektion för Storbritanniens ekonomi, samtidigt som han uppmanar båda sidor att fortsätta med samtal om ett handelsavtal.

ANNONS

"Glad att en överenskommelse har nåtts i Bryssel, som banar väg för fortsatta framsteg i samtalen om Storbritanniens och EU:s framtida relation", skriver han på Twitter, och gratulerar samtidigt sin premiärminister Theresa May.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon uttrycker sig inte med samma optimism. Att stanna i tullunionen och den inre marknaden är "det enda rimliga alternativet" för Storbritannien om landet ska lämna EU, säger hon.

"Att gå vidare till fas två är bra – men det svåraste är detaljerna, och nu blir det riktigt tufft", skriver Sturgeon på Twitter, och tillägger att alla specialupplägg för Nordirland även måste gälla för övriga delar av Storbritannien.

Farage: "Förödmjukelse"

Brexitförespråkaren Nigel Farage, tidigare partiledare för populistpartiet Ukip, hyllar överenskommelsen mellan Bryssel och London på sitt eget sätt.

"Ett avtal i Bryssel är bra nyheter för fru May, då vi nu kan gå vidare till nästa fas av förödmjukelse", skriver han på Twitter.

Arron Banks, en annan ledande brexitförespråkare, anklagar den brittiska premiärministern för att ha förrått sitt land.

"Med Theresa May lämnar vi bara EU på pappret", säger han i ett uttalande.

"Om någon i Konservativa partiet har någon integritet eller pliktkänsla kvar uppmanar vi dem nu att rädda brexit genom att hålla ett partiledarval", fortsätter Banks.

ANNONS
TT
ANNONS