EU:s utrikeschef Josep Borrell kallade till ett extra ministermöte om läget kring Ukraina.
EU:s utrikeschef Josep Borrell kallade till ett extra ministermöte om läget kring Ukraina. Bild: Virginia Mayo

Här är EU:s sanktioner mot Ryssland

Efter ett extrainsatt möte mellan EU:s utrikesministrar har man nått en enighet kring det sanktionspaket mot Ryssland som föreslås införas sedan landet erkänt utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga och flyttat dit trupper.

ANNONS

EU-kommissionen och Europeiska rådet meddelade under tisdagen de sanktioner som väntas införas mot Ryssland efter det upptrappade läget i Ukraina.

I pressmeddelandet konstaterade man bland annat att:

”Rysslands beslut att erkänna Donetsk och Luhansk som självständiga och skicka ryska trupper till vissa områden i Ukraina är olagligt och oacceptabelt. Det bryter mot internationell rätt, Ukrainas territoriella integritet och suveränitet samt Rysslands egna internationella åtaganden och eskalerar krisen ytterligare.”

LÄS MER:Tyskland drar tillbaka Nordstream-godkännande

”Olagligt och oacceptabelt”

Det föreslagna paketet innehöll sanktioner:

• Riktade mot de som varit inblandade i det illegala beslutet.

• Riktade mot banker som finansierar rysk militär och andra verksamheter i de aktuella områdena.

ANNONS

• Riktade mot ryska staten och regeringens tillgång till EU:s finansmarknad och att begränsa finansieringen av upptrappning och aggressiv politik i området.

• Riktade mot handel med utbrytarstaterna till och från EU och att försäkra att de ansvariga känner de ekonomiska konsekvenserna för deras olagliga och aggressiva handlingar.

LÄS MER:Rysslandskorren: "Folk i Ryssland är oroliga"

EU eniga kring sanktionspaketet

Under en presskonferens senare på kvällen meddelade EU:s utrikeschef Josep Borrell att man nått enighet kring sanktionspaketet efter ett extrainsatt utrikesministermöte, och att man kan komma att utöka sanktionerna om situationen eskalerar ytterligare.

– Det här kommer att göra ont i Ryssland, sa han bland annat på presskonferensen.

De konkreta sanktionerna bestod av personliga sanktioner mot personer, organisationer eller företag bestående av beslutsfattare, företrädare för försvarssektorn och personer som spridit desinformation, däribland de ledamöter i det ryska parlamentet som röstat för erkännandet av utbrytarområdena.

Utöver detta har man även kommit överens om att agera mot en rad banker som bland annat ska finansiera den ryska militären, samt stoppa all EU-handel till och från de berörda områdena.

LÄS MER:Uppgifter: Ryska trupper redan i östra Ukraina

Fler åtgärder mot Ryssland

När sanktionerna nu färdigställs görs det i samarbete med bland andra USA och Storbritannien.

Utöver EU:s restriktioner har därmed Storbritannien infört sanktioner mot fem ryska banker och tre oligarker med nära kopplingar till Vladimir Putin, och på tisdagskvällen meddelade USA:s president Joe Biden att landet ”kommer att skära av Ryssland från finansiering från väst”.

ANNONS

Sedan tidigare står det även klart att den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 läggs på is tills vidare, vilket den tyska förbundskanslern Olaf Scholz meddelade på en presskonferens.

ANNONS