Ali Abdullah Saleh talar i Sanaa den 24 augusti. Redan då syntes sprickor i alliansen mellan hans anhängare och Huthi.
Ali Abdullah Saleh talar i Sanaa den 24 augusti. Redan då syntes sprickor i alliansen mellan hans anhängare och Huthi.

Häftiga strider i Jemen efter Salehs död

Häftiga strider pågår i Jemens huvudstad Sanaa och förvärrar det redan svåra humanitära läget ytterligare. Efter att den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh dödats manar hans efterträdare till enighet mot Huthirebellerna.

ANNONS
|

Rapporterna om intensifierade strider i Sanaa kommer från FN, skriver Reuters. Stridsfordon syns på många gator medan andra är avstängda för trafik. Dessutom har flygangreppen intensifierats mot mål i staden.

Det redan mycket svåra humanitära läget i landet förvärras av att striderna bromsar distributionen av behövliga förnödenheter.

"Den eskalerade situationen hotar att helt slå stopp i en knappt fungerande basal verksamhet", skriver FN i ett uttalande.

De ökande våldsamheterna sker i kölvattnet av expresident Salehs död. I ett uttalande uppmanar landets nuvarande, internationellt erkände, president Abd Rabbu Mansur Hadi alla jemeniter att enas mot Huthirebellerna.

- Låt oss sluta våra händer tillsammans för att få slut på den här mardrömmen, säger han och tillägger att ett nytt kapitel i stridigheterna inleddes i och med att Saleh erbjöd sig att förhandla med Saudiarabien.

ANNONS

Liket visas upp

När alliansen med Huthirebellerna kollapsade försökte Saleh fly till Saudiarabien. Men hans tidigare allierade hann ifatt och dödade honom.

Saleh och Huthiminoriteten har varit motståndare tidigare. De senaste åren har de i ett "konvenansäktenskap" stridit mot den saudiskstödda nya regeringen. Men alliansen sprack spektakulärt snabbt sedan Saleh i förra veckan erbjöd Saudiarabien att "vända blad" – en öppning för förhandlingslösningar efter månader av skoningslösa flygbombningar från det stora grannlandets sida.

I helgen utbröt intensiva strider i Sanaa, som sedan 2014 kontrollerats av Huthi. Tidigt på måndagen kom uppgifter om att Salehs residens sprängts.

Mot gränsen

Den forne presidenten insåg att marken brann under fötterna på honom och gav sig desperat av mot saudiska gränsen, berättar militärkällor från flera läger för AP.

- Han försökte fly till Saudi, säger Huthirepresentanten Abd al-Rahman al-Ahnomi till nyhetsbyrån.

Men i Marib, en provins mellan Sanaa och gränsen, upptäckte Huthistyrkor hans bil och dödade honom. I videoscener utlagda på sociala medier syns ansiktet, och de uppenbarligen dödliga huvudskadorna.

Efter några timmar bekräftade även Ali Abdullah Salehs parti hans död.

ANNONS

Van vid flygattacker

Huvudstaden är van vid flygattacker men har efter Salehs utspel i förra veckan också skakats av ovanligt intensiva markstrider mellan expresidentens män och Huthirebeller.

Sammanlagt har kriget i Jemen sedan 2015 krävt runt 9000 människoliv.

Abd al-Malik al-Houthi, ledare för Huthirebellerna, prisar måndagen som en "mörk dag" för den saudiskledda koalitionen.

- I dag är dagen för förräderikonspirationens fall, säger han till rörelsens tv-station al-Masirah.

"Kritiskt skede"

Salehs död försätter landet i ett kritiskt läge, säger Samuel Bergenwall, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Tidpunkten för hans dödsfall – bara dagar efter att han i praktiken brutit sin allians med Huthirebellerna och närmat sig den saudiskledda alliansen – och de pågående striderna i Sanaa tyder på att rebellerna nu har tagit över större delen av huvudstaden, enligt Bergenwall.

- Den stora frågan nu är vad (den saudiskledda) koalitionen gör i förhållande till kriget i Jemen, och hur konflikten mellan Huthirebellerna och Salehsympatisörerna utvecklas. Det är två starka grupperingar som har fäste i stora delar av landet. Det är ett väldigt kritiskt skede.

ANNONS
TT
Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande huvudstäder, Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Källa: AFP

ANNONS