Flickan hade ett ovanligt stort huvud. Det visade sig att hennes ofödda tvilling satt fast i hennes hjärna.
Flickan hade ett ovanligt stort huvud. Det visade sig att hennes ofödda tvilling satt fast i hennes hjärna. Bild: Neurology.org

Foster hittat i ettårings hjärna

En ettårig flicka i Kina utvecklades inte som hon skulle och hade svårt med motoriken. När läkarna undersökte henne gjorde de en mycket ovanlig upptäckt: I flickans hjärna hittade de ett mänskligt foster – hennes tvilling.

ANNONS
|

När flickans huvud blev ovanligt stort och hon inte utvecklades lika snabbt som ett barn i hennes ålder borde fattade läkarna misstankar. De beslutade sig för att röntga hennes huvud, men ingen hade förväntat sig resultatet.

Röntgenbilderna visade ben i något som liknade en säck, inne i flickans huvud. Det visade sig vara ett foster: Flickans absorberade tvilling.

Fostret som läkarna opererade bort var cirka tio centimeter långt, med början till armar och händer. Det hade en ryggrad, men var i övrigt mycket outvecklat. Dna-tester bekräftade sedan att det rörde sig om en parasitisk tvilling.

Läkarnas sex röntgenbilder av flickans huvud med tvillingfostret fortfarande kvar.
Läkarnas sex röntgenbilder av flickans huvud med tvillingfostret fortfarande kvar. Bild: Neurology.org

Tvillingens foster avlägsnades, men läkarna har inte avslöjat några detaljer om den ettåriga flickans tillstånd.

ANNONS

Flera fall

Fallstudien publicerades i tidskriften Neurology i december. Parasitisk tvilling, eller ”Fetus in fetu” som det heter, är ovanligt men uppstår när tvillingfostren förenas i livmodern, men bara en fortsätter att utvecklas. Den outvecklade tvillingen absorberas då ofta i den utvecklande tvillingens kropp, skriver Miami Herald.

Att ett foster absorberas i hjärnan är extremt ovanligt, men det har hänt förut. 1982 upptäcktes en sex veckor gammal bebis med ett förstorat huvud, precis som ettåringen i Kina. Inuti huvudet hittade läkarna ett 14 centimeter långt foster, med lemmar, torso, ett huvud och andra mänskliga drag. Fostret avlägsnades och den levande tvillingen tillfrisknade.

Så sent som förra året fick ett liknande fall i Indien uppmärksamhet. Läkarna noterade att en 21 dagar gammal flicka hade en ovanligt uppsvälld mage. Det visade sig att det fanns inte mindre än åtta foster i magen på spädbarnet. Flickan opererades och alla åtta foster avlägsnades, rapporterade Daily News Post India.

ANNONS