Två poliser bytte familjer, och förlorade sina jobb. Arkivbild.
Två poliser bytte familjer, och förlorade sina jobb. Arkivbild.

Familjebyte rimlig orsak till avsked

Högsta domstolen i USA har beslutat att inte ta upp fallet om en sheriffs avskedande av två anställda i Louisiana. Männen förlorade sina jobb efter att ha bytt fruar och familjer, utan att först ha tagit ut skilsmässa.

ANNONS

Sheriff Charles Owens upptäckte att de två anställda hade bytt familjer utan att ta ut skilsmässa, och upprördes över tilltaget. Han meddelade dem att handlingen bröt mot uppförandekoden om "olagligt, omoraliskt, eller oanständigt uppförande", och stängde av dem från arbetet.

Om de sedan vägrade återvända till sina tidigare hem fram till att ha tagit ut skilsmässor ansåg sheriffen att de kunde anses ha avslutat sin anställning frivilligt, enligt uppgifter från rättsliga dokument.

De två männen bestämde sig för att ignorera chefens uppmaning och stämde honom för olaglig uppsägning. Både en lokal domstol och en appellationsdomstol har dömt till sheriffens fördel, och nu har alltså Högsta domstolen beslutat att inte ta upp fallet. Det gör att den tidigare domen står fast.

ANNONS

"Sexuella beslut mellan samtyckande vuxna ter sig annorlunda när de vuxna är poliser", skrev appellationsdomstolen sitt beslut i maj.

"Lagen skapar inte rättigheter baserade på relationer som hånar äktenskapet", enligt domen.

TT-AFP
ANNONS