EU godkänner RS-vaccin för gravida – ska skydda nyfödda bebisar

EU-kommissionen godkänner det första vaccinet mot RS-virus som skyddar nyfödda bebisar. Vaccinet från Pfizer kan ges till gravida kvinnor, som för över antikroppar till barnet i magen.

ANNONS
|

RS-viruset har de senaste vintersäsongerna gjort många spädbarn svårt sjuka, och barnsjukvården i bland annat Sverige har blivit hårt belastad.

Nu godkänns vaccinet Abrysvo, från Pfizer, för användning i EU. Förhoppningen är att det ska minska antalet svårt sjuka bebisar.

– Godkännandet av Abrysvo i Europa är ett betydande framsteg i forskarvärldens ansträngningar att ge ett viktigt skydd mot RS-virus, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner på Pfizer i Sverige, i ett pressmeddelande.

Kan minska antalet fall redan i vinter

Vaccinet kommer kunna ges till kvinnor under graviditeten, som på så vis kan föra över antikroppar via moderkakan till bebisen i magen. EU godkänner också vaccinering för personer som är 60 år och äldre, och också kan få en svår luftvägsinfektion av viruset.

ANNONS

– Godkännandet av vaccinet för både äldre vuxna och spädbarn genom immunisering av gravida hoppas vi kan minska antalet RSV-fall i samhället redan denna och nästkommande RSV-säsonger, säger Andreas Palmborg.

Inga kända allvarliga biverkningar

Vaccinet har i kliniska studier visat en skyddseffekt på omkring 80 procent för allvarliga RS-virusinfektioner för bebisar, samt runt 85 procent för äldre. Det finns hittills inga rapporter om oroande biverkningar.

– Det här kan kanske förhindra att ett stort antal bebisar blir allvarligt sjuka, sade Farshid Jalalvand, vaccinexpert på Läkemedelsverket, till tidningen tidigare i veckan.

LÄS MER:Vaccin mot RS-virus kan finnas för gravida i vinter

LÄS MER:Covid-19-varianter kan öka smittspridningen i höst – nytt vaccin på gång

ANNONS