Den nya varianten av coronaviruset är 70 procent mer smittsam.
Den nya varianten av coronaviruset är 70 procent mer smittsam. Bild: Sakchai Lalit

Det här vet vi om det muterade coronaviruset

Den utbredda smittspridningen av det muterade coronaviruset har redan tvingat Storbritannien till striktare restriktioner och flera EU-länder har infört inreseförbud till landet. Varianten av viruset oroar forskare då den är mer smittsam och på sikt riskerar att bli resistent mot de coronavaccin som nu finns på marknaden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den ökade smittspridningen i Storbritannien som sägs vara pådriven av den muterade varianten av coronaviruset har de senaste dagarna fått stora konsekvenser. Under lördagen meddelade landets premiärminister Boris Johnson ännu kraftigare restriktioner för stora delar av landet. Dagen därpå agerade stora delar av Europa genom att införa inreseförbud för folk som reser från Storbritannien.

New York Times har rapporterat om att den nya varianten har omkring 20 mutationer, varav flera som påverkar hur viruset låses på mänskliga celler och infekterar dem. Dessa mutationer kan göra att varianten replikeras och överförs mer effektivt. De modelleringar som har gjorts hittills visar på att varianten är 70 procent mer smittsam än tidigare varianter, enligt Storbritanniens vetenskapliga rådgivare Muge Cevik.

ANNONS

Dessa modelleringar har dock inte hunnit bli bekräftade i laboratoriska experiment och Muge Cevik säger till New York Times att man ännu inte kan utesluta att statistiken över smittsamheten är en effekt av mänskligt beteende.

LÄS MER:Sverige stoppar flyg från Storbritannien

LÄS MER:Därför blir bara vissa svårt sjuka av coronaviruset – häpnadsväckande fynd i ny studie

Forskare: Kan bli resistent mot vaccin

Brittiska forskare lyfter också varningens finger för att den nya varianten på sikt kan bli resistent mot de coronavaccin som just nu rullas ut på marknaden. Oron beror på några genetiska förändringar i den virala genetiska koden som kan göra den mindre sårbar för antikroppar.

Däremot pekar många forskare på att det kommer ta lång tid innan varianten utvecklar resistens mot antikroppar.

– Ingen borde oroa sig för att det kommer att finnas en enda katastrofal mutation som plötsligt gör all immunitet och antikroppar värdelösa. Det kommer att vara en process som sker över på flera år och kräver ackumulering av flera virala mutationer. säger Jesse Bloom, evolutionär biolog, till New York Times.

Sverige har ännu inga rapporterade fall av den nya varianten av coronaviruset.

LÄS MER:Så kan covid-19 bli en vanlig influensa

ANNONS