Storbritanniens brexitminister David Davis anser att Storbritanniens löfte om att betala skilsmässonotan är avhängig av om det blir något handelsavtal med EU eller inte. Arkivbild.
Storbritanniens brexitminister David Davis anser att Storbritanniens löfte om att betala skilsmässonotan är avhängig av om det blir något handelsavtal med EU eller inte. Arkivbild.

Davis: Utan avtal inga pengar från London

Om Storbritannien och EU misslyckas med att nå ett handelsavtal så kommer britterna inte att betala skilsmässonotan. Det är budskapet från den brittiske brexitministern David Davis.

ANNONS
|

I en intervju med BBC säger Davis att fredagens uppgörelse är ett slags avsiktsförklaring, som är villkorad med att andra bitar faller på plats, som ett handelsavtal.

- Inget avtal innebär att vi inte betalar, säger han till BBC.

Han tillägger samtidigt att risken för att Storbritannien lämnar EU utan avtal har "minskat dramatiskt" efter fredagens överenskommelse.

Enligt uppgörelsen har britterna åtagit sig att efter EU-utträdet betala ungefär motsvarande 400–500 miljarder svenska kronor.

ANNONS

Motsäger finansministern

Davis uttalande verkar motsäga det finansminister Philip Hammond sade i onsdags, att London kommer att uppfylla sina ekonomiska åtaganden, oavsett utgången av de kommande förhandlingarna. Storbritannien riskerar annars att inte uppfattas som en pålitlig partner i framtida internationella överenskommelser, sade Hammond i ett parlamentsutskott.

Även det brittiska oppositionspartiet Labour har uttalat att London bör betala till EU även om det blir en hård brexit utan avtal.

Vill ha nära band

Labour vill behålla så nära band som möjligt med EU efter brexit och tänker också försöka övertyga premiärminister Theresa May om sin linje. Det uppger Keir Starmer, Labours brexittalesman, i intervju med BBC.

- Vilka är förtjänsterna med den inre marknaden och med tullunionen? Det finns inga avgifter och det finns anpassade regler och normer som betyder att vi kan handla framgångsrikt med varor och tjänster i framtiden. Det är vad vi vill.

David Davis säger att Storbritannien vill ha "en övergripande handelsöverenskommelse som inkluderar tjänster".

Davis säger också till BBC att även utan ett avtal med EU så kommer Storbritannien att uppfylla en annan av punkterna i fredagens uppgörelse, att upprätthålla en "friktionsfri och osynlig" gräns mellan Irland och Nordirland,

ANNONS
TT-Reuters
ANNONS