Medlemmar ur en utbrytargrupp från talibanerna i Herat i Afghanistan. Arkivbild.
Medlemmar ur en utbrytargrupp från talibanerna i Herat i Afghanistan. Arkivbild.

CIA uppges jaga talibaner i Afghanistan

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

CIA uppges utöka sina hemliga insatser i Afghanistan. USA:s underrättelsetjänst skickar erfarna anställda och konsulter för att bistå afghanska styrkor med att jaga och döda talibaner, säger två amerikanska källor till The New York Times. CIA har inte velat kommentera uppgifterna.

Tidigare har CIA:s verksamhet i Afghanistan främst varit inriktad på att besegra al-Qaida och hjälpa den afghanska underrättelsetjänsten. Militären har setts som bättre lämpad att genomföra större insatser mot den militanta talibanrörelsen.

Men CIA-chefen Mike Pompeo har fört myndigheten i en mer självständig riktning, när det gäller kampen mot extremister runt om i världen. CIA är exempelvis redo att skicka fler drönare till Afghanistan, enligt NYT. Tidigare har de insatserna främst skett i de pakistanska klanområden, och ibland i Syrien och Jemen.

ANNONS
TT
ANNONS